Crna hronika

Ubio sugrađanina i tijelo bacio u šaht, dobio 5 godina zatvora

01/10/2015

Vrhovni sud RS potvrdio je presudu Okružnog suda u Doboju kojom je ranije osuđivani Dario Jekić (28) iz dobojske Male Bukovice osuđen na 5 godina jer je 14. septembra prošle godine iz nehaja ubio sugrađanina i vršnjaka Vanju Panića.

To je ujedno i maksimalna kazna za to nedjelo, dok su skrivanje tijela u šahtu, pokušaj zataškavanja zločina, nošenje pištolja i bježanje okarakterizirani kao otežavajuće okolnosti pri odmjeravanju kazne, ali ne i kao dokaz predumišljaja. U presudi je objašnjeno kako je dokazano da nije imao namjeru pucati, nego je pištolj sam opalio kada je njime udario Panića po ramenu.

vanja panić

Vanja Panić

Tezu o ubistvu iz nehaja potvrdio je balističar odbrane, kao i specijalist sudske medicine, a više svjedoka je izjavilo da je pištoljem zamahnuo u namjeri prekidanja tučnjave. Podsjetimo, zločin se dogodio u 5.40 sati na raskrsnici usred Doboja. Ubijeni Panić je u to vrijeme bio na dopustu iz KPZ-a Foča, gdje je “ležao” zbog razbojništva.

Policija je utvrdila da se kobne noći Panić na ulici potukao sa Sebastijanom Simićem, inače Jekićevim prijateljem. Obračun je posmatralo više mladića, a u jednom trenutku Jekić je prišao Paniću i iz blizine mu ispalio hitac u glavu. U tom trenutku svi sudionici tragičnog sukoba su pobjegli, a Panić je ostao ležati na asfaltu u lokvi krvi.

Nekoliko minuta kasnije Jekić se mercedesom vratio na mjesto zločina i Panićevo tijelo ubacio u vozilo, nakon čega se obojici izgubio svaki trag. Automobil je isti dan pronađen zapaljen u naselju Prisade, ali ubice i žrtve nije bio. Policija je danima tragala za Panićevim tijelom na širem teritoriju grada i tek poslije dvije sedmice pronašli su ga u šahtu za otpadne vode.

Riječ je o betonskom šahtu s otvorom od oko pola metra u kojem je bila i tolika razina vode. U međuvremenu, istražitelji su pronašli svjedoke krvavog obračuna, a Sebastijanu Simiću je odmah poslije hapšenja određen pritvor. Jekiću i dalje nije bilo traga pa je za njim raspisana međunarodna potjernica. Više od mjesec dana je bio u bijegu, nakon čega se predao policiji u pratnji advokata Gorana Neškovića koji ga je i branio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.