Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi kriteriji kod otkupa uznemirili proizvođače mlijeka

mlijeko BIH

Direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Dragutin Krišto kazao je u izjavi za Fenu kako su kriteriji koji se primjenjuju od danas kod otkupa mlijeka i najava kako će se otkupljivati samo E klasa i I klasa mlijeka, uznemirili proizvođače mlijeka te kako se osjećaju bespomoćno i da su prepušteni sami sebi.

“Očekuju potporu i rješenja od Veterinarske struke te smo ispred Veterinarske službe Hercegbosanske županije(HBŽ) u suglasnosti sa stočarima uputili prijedlog resornom županijskom ministru od tri tačke kao palijativnu mjeru da se počnu otklanjati uzroci koji bi mogli dovesti da mnogima bude uskraćena mogućnost prodaje mlijeka, jer ne mogu zadovoljiti minimalne uvjete za proizvodnju mlijeka E i I klase, a glavni uvjet za određivanje klase mlijeka su somatske stanice i broj bakterija u mlijeku”, kazao je Krišto.

Što se tiče govedarstva – muznih krava, Krišto je posebno spomenuo provedbu mastitis testa odnosno otkrivanje skrivenih upala u vimenu koje se ne javljaju klinički.

“Za provedbu ove mjere za cca 6.000 krava na prostoru cijele županije, koja se treba kontinuirano provesti do kraja tekuće godine i gdje bi se problem somatskih stanica sveo na minimum, potrebno je oko 84 000 KM”, kazao je Krišto.

Osim te navedene mjere koju treba do kraja godine realizirati, direktor napominje sredstva za liječenje otkrivenih subkliničkih mastitisa u iznosu od 54.000 KM uz parenteralno liječenje uz lokalnu primjenu lijekova sa dodatnim iznosom od 30.000 KM.

Tu je još, kako je kazao, obavezujuća subvencija za nabavku sredstava za dezinfekciju vimena prije i poslije mužnje u iznosu od cca 150.000 KM.

Po njegovim riječima navedene tri tačke su put da se pomogne postići tražena kvaliteta mlijeka a mjere koje se predlažu treba početi provoditi odmah.

Kao nositelj navedenih mjera predlaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i Veterinarske službe po općinama.

Pošto je također na ovim područjima izražena ovčarska i kozarska proizvodnja, Veterinarska služba Hercegbosanske županije isto tako je predložila zaštitne mjere za njih poput cijepljenja ovaca i koza protiv Enterotoksemije ( zarazna oboljenja ovaca koja nanose ovčarstvu najveće gubitke), cijepljenja ovaca i koza protiv zarazne šepavosti ovaca te suzbijanje parazitarnih bolesti ovaca i koza.

“Za ove mjere trebalo bi izdvojiti oko 180.000 KM te ih isto tako treba početi provoditi odmah a koristiti sredstva sa stavke “Poticaj u poljoprivredi” – umjesto da se daju za ‘zimsku ishranu’ usmjeriti za zdravstvenu zaštitu životinja”, istaknuo je Krišto.

O tehnici cijepljenja i evidentiranju životinja još je kazao kako je jednostavna, te da će se napraviti popis životinja na imanju koje su cijepljene i priložiti uz račun na kraju mjeseca u Županiju.

O predloženim aktivnostima i mjerama je upoznat resorni županijski ministar Ivica Brešić kroz nedavno održani sastanak sa stočarima i veterinarskom strukom.

Mada postoji zakonski temelj za provedbu svih tih mjera, po riječima Krište, one se 14 godina ne provode.

“Dijele se novci za ‘zimsku ishranu’, umjesto da se kroz Programe provode sustavne mjere i novac iz Proračuna troši namjenski“, kategoričan je Krišto.

Još jednom je napomenuo da su programi i spomenute mjere nasušna potreba za stočare te je pozvao ministra Ivicu Brešića, predstavnike stočara i farmera te veterinarske predstavnike da zajedno sa ministrovim suradnicima naprave plan za provedbu tih istih predloženih programa.