Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IStraga tapka u mjestu

Ubistvo sarajevskih policajaca: Još nije pronađeno ni oružje, ni automobil (VIDEO)

Policija(2)

Ključni dokazi do danas nisu pronađeni. Od nadležnih policijskih i pravosudnih organa, koji rade na ovom predmetu, stižu šture informacije

Više od deset mjeseci prošlo je od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a optužnica još nije podignuta.

Ključni dokazi do danas nisu pronađeni. Od nadležnih policijskih i pravosudnih organa, koji rade na ovom predmetu, stižu šture informacije.

Miloš Obradov, jedan od osumnjičenih za učešće u ubistvu dvojice sarajevskih policajaca, kao i u likvidaciji Banjalučanina, Damira Ostojića, mogao bi u ponedjeljak da izađe iz pritvora, ukoliko banjalučki Okružni sud ne bude imao dovoljno elemenata da ga produži. Mjesec dana kasnije, taj scenario mogao bi da očekuje i Srećko Trifković, koji je osumnjičen za ista krivična djela, potvrđeno je za BHRT.

Kako se nezvanično saznaje, još nema dovoljno čvrstih dokaza za podizanje optužnice, jer nije pronađeno ni oružje, ali ni automobil kojim su se napadači odvezli sa mjesta zločina. Iz kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu stiže kratak odgovor.

“U navedenom predmetu istraga je u toku. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, u ovom trenutku nismo Vam u mogućnosti dati više informacija”, kažu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Informaciju više ne otkrivaju ni u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva poduzimaju Zakonom propisane mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja predmetnih krivičnih djela koja se odnose na ubistvo naših policijskih službenika Šehović Adisa i Vujinović Davora. Zbog interesa istrage nismo u mogućnosti dati više informacija”, poručili su iz MUP-a KS.

Za ubistvo policajaca sumnjiče se Srećko Trifković, Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Nedeljko Lizdek. Pretpostavlja se da su policajci pred kraj patrole naišli na krađu automobila, te da je ovaj slučaj povezan sa automafijom.

Milošu Obradovu i Srećku Trifkoviću ljetos je istekao višemjesečni pritvor. Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu saopštilo je da, zbog nedostatka dokaza, nije bilo zakonskog osnova da se produži. Njih su, odmah nakon puštanja preuzeli pripadnici Ministartstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jer se sumnjiče da su ukrali vozilo koje je korišteno tokom ubistva Damira Ostojića u Banjaluci.

Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su 26. oktobra prošle godine, kada je na njihov automobil ispaljeno tridesetak metaka. Nisu imali priliku da se odbrane.