Crna hronika

osumnjičen za terorizam

Uhapšen mladić, prijetio da će u školi u Sarajevu napraviti masakr poput onog u SAD

07/06/2022

Tereti se da je na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog H.Č. rođenog 2002. godine u Brčkom, nastanjenog u Sarajevu.

Pritvor je predložen zbog razloga definisanih u članu 132. stav 1. tačka c) ZKP BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je lišen slobode, nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od strane istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal, na području sarajevske opštine Novi Grad, te lišen slobode u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP).

Tereti se da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, nastavlja intenzivnu istragu o ovom slučaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.