fup

Uhapšena osoba iz Bugojna koje se sumnjiči da je iznudom pribavila korist od oko 1,2 miliona KM

fup – hapsenje (1)

Policijski službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osumnjičenog I.M. prilikom primopredaje novca, kojom prilikom su kod istog pronašli i oduzeli 10.000 KM koje je neposredno prije toga uzeo od oštećenog, te putničko motorno vozilo čija je vrijednost oko 250.000 KM koje je isti u prethodnom periodu, također, nezakonito oduzeo od oštećenog

Policijski službenici Federalne uprave policije su 20. i 21. jula pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem dokumentovanja izvršenja krivičnog djela “iznuda” iz člana 295. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišena je slobode jedna osoba iz Bugojna inicijala I.M. (1978.), koja se sumnjiči da je u prethodne četiri godine kontinuirano iznuđivala novac od vlasnika jednog privrednog subjekta iz Bugojna, a pri tome upućivajući mu ozbiljne prijetnje po život i tijelo, te je na taj način za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a privrednom subjektu nanijela veliku materijalnu štetu.

Policijski službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osumnjičenog I.M. prilikom primopredaje novca, kojom prilikom su kod istog pronašli i oduzeli 10.000 KM koje je neposredno prije toga uzeo od oštećenog, te putničko motorno vozilo čija je vrijednost oko 250.000 KM koje je isti u prethodnom periodu, također, nezakonito oduzeo od oštećenog.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Bugojnu, policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni na području općine Bugojno kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 30.000 KM, vatreno oružje i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je danas predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.