Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeno 18 ilegalnih migranata u BiH

granicna-policija12

Službenici Jedinice Granične policije Trebinje spriječili su četiri državljana Alžira u ilegalnom prelasku državne granice iz Crne Gore u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Otkriveni su na području Gacka i Bileće.

Prethodno, pripadnici JGP-a Trebinje, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, otkrili su pet ilegalnih migranata u kamionu na MGP-u Deleuša, dok su pripadnici Policijske stanice Nevesinje i Policijske stanice Gacko Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske službenicima GPBiH predali devet ilegalnih migranata.

Svi su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Na graničnim prijelazima uhapšeno je sedam osoba.

Naime, službenici JGP-a Brod prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Brod lišili su slobode dvije osobe. Za državljaninom Republike Hrvatske M.B. (1984.) potragu je raspisala Policijska uprava Doboj zbog krivičnog djela „razbojništvo“, dok M.G. (1987.) potražuje Općinski sud u Jajcu zbog krivičnog djela „krađa“.

M.B. predat je službenicima Policijske stanice Brod. U toku je predaja bh. državljanina M.G. nadležnom organu.

Službenici JGP-a Gradiška lišili su slobode A.Š. (1983.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Prijedoru zbog krivičnog djela „teška krađa“.

Bh. državljanin kontroliran je prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Gradiška i predat službenicima Sudske policije Banjaluka.

Na MGP-u Velika Kladuša pri ulasku u BiH lišen je slobode M.C. (1987.), državljanin BiH. Graničnim provjerama ustanovljeno je da ga potražuju Osnovni sud u Banjaluci zbog krivičnih djela „teška krađa“ i „krađa“ te Policijska stanica Lazarevo – Banjaluka zbog „teške krađe“.

Pripadnici JGP-a Velika Kladuša predali su ga službenicima Sudske policije Banjaluka.

Službenici JGP-a Aerodrom Sarajevo na letu iz Beča lišili su slobode dvojicu državljana BiH. E.B. (1986.) lišen je slobode jer ga potražuju Općinski sud u Bugojnu zbog „prevare“ i Općinski sud u Bosanskoj Krupi zbog „krađe“.

Predat je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo. D.Đ. (1981.) lišen je slobode prema potrazi Osnovnog suda u Doboju zbog „teške krađe“ i predat je službenicima Sudske policije Istočno Sarajevo.

Na MGP-u Bratunac pri ulasku u BiH lišen je slobode H.M. (1986.) nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Srebrenici zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP-a Zvornik predali su bh. državljanina pripadnicima Okružnog centra Sudske policije Bijeljina.

Službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina Granične policije Bosne i Hercegovine spriječili su nezakonit promet 820 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica. Otkrivene su graničnom kontrolom Fiata, bh. registarskih oznaka, u graničnom pojasu na području Bijeljine.

Vozilom je upravljao R.P. (1957.), državljanin BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv R.P. bit će podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“. Cigarete su privremeno oduzete.