Crna hronika

česta pojava

Uzgoj marihuane u BiH sve je više “porodični biznis”

11/02/2019

Behku je angažovao njen sin Amel Kukavica koji je uhvaćen zajedno s Predragom Galićem, njegovom suprugom Sanelom Šljivo (24) i njenim bratom Amelom (22) te Almirom Islamovićem

Da je uzgoj i preprodaja droge na ovim prostorima uveliko postao “porodični biznis” pokazuju brojni primjeri u kojim su čitave porodice upletene u kriminal s narkoticima.

I policija je u pojedinim akcijama ne malo bila iznenađena kada je na plantažama marihuane zaticala majke kako se brinu o uzgoju “zasada” njihove djece.

U Kalesiji svi poznaju Jusupoviće, na čijem čelu je bio Admir Jusufović (34) zvani Petak. Alma Ćatibušić, nevjenčana supruga Admira Jusufovića, priznala je krivicu i osuđena na 14 mjeseci zatvora (na slici gore).

Osim Admira i nevjenčane supruge, u posao s drogom bili su još uključeni i brat Demir Jusupović (38) te njegova nevjenčana supruga Smilja Čančarević (32). Angažirani su bili i majka Ferida Jusupović (62) i bratić Aldin (20), dok jedino nije bio uključen otac, koji je bio teško bolestan, piše Dnevni avaz.

Nanu Behku zatekli u “njivi”

Specijalna jedinica, naoružana dugim cijevima, našla su se u čudu kada je 2012. godine na plodnom zemljištu u Međeđi kod Višegrada zatekla nanu Behku Kukavicu (79) iz Sarajeva kako mirno zalijeva zasad marihuana.

Behku je angažovao njen sin Amel Kukavica koji je uhvaćen zajedno s Predragom Galićem, njegovom suprugom Sanelom Šljivo (24) i njenim bratom Amelom (22) te Almirom Islamovićem. Svi su osuđeni, a nana Behka je prošla s uslovnom kaznom.

U Banjoj Luci konzumentima droge dobro je poznata porodica suspendovanog radnika gradskog preduzeća “Akvana” i bokserskog sudije Jelenka Tamburića (53) koja se bavila nabavkom i preprodajom kokaina, marihuane. Osim Jelenka, optužena je njegova supruga Vesna (60), njen sin Vedran Bodiroža zvani Guzla (32) te Ognjen Branković zvani Žorž (37), Nebojša Mikić (39) iz Banje Luke i Nedžad Omeragić (45) iz Bosanskog Broda.

Svaki član je imao svoju ulogu pa je tako Branković nabavljao i prodavao drogu, a radi lakše preprodaje dogovorio se s Jelenkom Tamburićem da on, njegova žena Vesna i njen sin Vedran za njega rasturaju kokain.

Branković je pakovao drogu i predavao je supružnicima Tamburić, koji su je prodavali u svojoj kući i na drugim lokacijama. Oni su, osim toga, za daljnju preprodaju angažirali Omeragića i Mikića. Kokain su, zavisno od količine, prodavali po cijenama u prosjeku od 100, 150 i 200 maraka.

Slaviša Bartula (45) iz Sarajeva i njegova supruga Jovana Čobović (36) sa Sokoca našli su se zajedno na optuženičkoj klupi zbog šverca narkotika koje su zajedno s više osoba rasturali u Republici Srpskoj. Čobović je, kada je saznala za hapšenje supruga Bartule, pozvala maloljetnog sina i Muamera Hadžića (36) iz Sarajeva, koji je također optužen zajedno s njima, kako bi sakrili Bartulinu drogu. Protiv njih i još šest osoba optužnicu za šverc narkotika podiglo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Heroin i kokain prodavali su i maloljetnicima.

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj su uhapšeni supružnici iz Trebinja. Taksista Mirko Đ. (43) zvani Mićo i Daliborka Đ. (36) zvana Daca, kuharica u Studentskom centru, priznali su krivicu.

Hiljadu eura iznosio je honorar koji je trebao dobiti ovaj bračni par iz Trebinja za prenošenje kilogram i po heroina iz BiH u Hrvatsku. U braku su pet godina, a krajem 2017. godine dobili su dijete. Kući su ostavili bebu i uputili se u Hrvatsku da zarade.

Prodaja preko Facebooka

U Sarajevu je potvrđena optužnica protiv dvije grupe dilera koje su organizirali Samedin Fišić i Malik Mušanović. Haris Bektašević u istrazi je kazao da je spid kupovao od Malika Mušanovića i to u količini od 25 grama, za šta je plaćao 100 KM.

Priznao je da je svoju nevjenčanu suprugu Jasminu Pintol povremeno angažirao da konzumentima prodaje drogu po 10 i 15 KM. Pintol je s klijentima stupala u kontakt preko Vibera i Facebooka. Kod Samedinovog brata Senadina Fišića policija je u frižideru pronašla drogu spid, za koju je on rekao da ju je nabavio za svoje potrebe.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.