Presretnuti razgovori

Suđenje Amiru Zukiću: Tužiteljstvo i odbrana se “posvađali” zbog DVD-ova

zukic

Sutkinja Općinskog suda Tanja Curović naložila je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da do narednog ročišta odbranama optuženih budu dostavljeni DVD-ovi

Na nastavku suđenja bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i ostalim optuženim u predmetu “Bosna” danas u Općinskom sudu Sarajevo nisu izvođeni dokazi zbog prigovora odbrana optuženih.

Optužnica tereti Zukića, te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku i Ramiza Karavdića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Tužiteljica Bojana Jolović planirala je na današnjem ročištu puštanje snimaka presretnutnih razgovora optuženih, ali su odbrane imale prigovor da im nisu dostavljeni DVD-ovi na kojim su snimljeni razgovori.

Zukićeva braniteljica Senka Nožica uložila je prigovor protiv zakonitosti tog dokaza jer nije predviđen optužnicom.

Njenim navodima pridružio se i Nermin Mulalić, branilac Asima Sarajlića, ističući da osim što nisu dostavljeni odbranama, ti dokazi nisu pribavljeni u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Jolović je naglasila da je svim odbranama optuženih dostavljen izvještaj o provođenju posebnih istražnih radnji koji sadrži transkripciju presretnutnih razgovora optuženih.

Sutkinja Općinskog suda Tanja Curović naložila je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da do narednog ročišta odbranama optuženih budu dostavljeni DVD-ovi na kojim su snimljeni presretnutni razgovori, kao i naredbe i prijedlozi o provođenju posebnih istražnih radnji.

Inače, postupak protiv bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića, koji je također jedan od optuženih u tom predmetu, ranije je odvojen usljed njegove bolesti, a radi, kako je onda obrazloženo, ekonomičnosti i efikasnosti postupka, dok je optuženik Seid Fazlagić (Zukićev vozač) po sporazumu o priznanju krivnje ranije osuđen na osam mjeseci zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.