Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vatra ih zatekla na spavanju: Izgorjela kuća poznatog hirurga u Orašju

pozar orasje (1)
Foto: Večernji list

Vatreni plamen u kratkom je vremenu progutao kuću porodice dr. Mate Hrskanovića iz Domaljevca, hirurga bolnice u Orašju.

Sve što su supružnici Hrskanović godinama stvarali u porodicom s dvoje djece nepovratno je nestalo.

Sve je moglo imati još tragičniji epilog jer vatra ih je zatekla na spavanju. Na sreću, svojom pribranošću uspjeli su izvući djecu na sigurno, a onda su krenuli u borbu s vatrom zajedno sa komšijama koji su ubrzo pritekli u pomoć. Pozvali su i vatrogasce pa su svi zajedničkim snagama pokušali spasiti što se spasiti da. Nažalost, bila je to nemoguća misija, piše Večernji list.

U požaru je izgorjela kuća u cijelosti – sobe, kuhinja, spavaća soba, dnevni boravak, u blizini motori… Sve je nakon požara izgledalo apokaliptično, u cijelosti izgorjelo i pretvoreno u gomilu stopljenog drveta, metala, prašine.

O uzrocima požara, kažu, samo mogu nagađati. Izbio je u dijelu kuće i brzinom munje se širio.

– Želim ovo podijeliti s javnosti kako se nikada i nikome ovakvo što tragično ne bi ponovilo. Vatra je gora od poplave, uvijek treba biti oprezan. Pucketanje i dim probudili su najprije suprugu kojoj možemo zahvaliti što smo živi. Kada sam vidio vatru, odmah sam počeo s gašenjem te pozvao vatrogasce. Nemam im što prigovoriti jer dečki su doista dali sve od sebe. Vatrogasci iz Šamca, Donje Mahale i Orašja stigli su u pomoć ali, nažalost, vidite i sami, kuća je toliko izgorjela da od nje praktički nema ništa i jednostavno se sve mora rušiti. Nema se tu što puno opisivati, dovoljno je vidjeti. Ponovno treba krenuti od nule, ali najvažnije je da su djeca živa i zdrava, uspio je reći dr. Hrskanović koji je prilikom gašenja ipak zadobio opekline.

Hodajući između izgorjelih zidova soba, uvijek s osmijehom i vječnim optimizmom, supruga Ljilja i ovoga puta, kaže, ne želi dramatizirati.

Istina, zamjetna je tuga dok gleda izgorjele dječje torbe i knjige. Prisjeća se i bijele kuhinje koju su nedavno kupili. Tu su nestale i fotografije, uspomene… Dr. Hrskanović najviše žali zbog izgorjele biblioteke i vrijednih stručnih knjiga.

– No, što je, tu je, neka su nam samo djeca neozlijeđena, a materijalno se može nadoknaditi jer već smo navikli nekoliko puta počinjati od nule – kaže Ljilja.

Prisjećamo se njihova doma u posljednjim poplavama iz 2014. kada im je kuća doslovce plivala u vodi. Boravili su u bratovoj kući dok nisu uspjeli svoju obnoviti i baš kada su završili i taj posao, onda ih požar ponovno vraća na početak kako bi okrenuli još jednu novu životnu stranicu i kao feniks krenuli iz pepela.

– Želim još jednom zahvaliti svim komšijama koji su nam odmah pritekli u pomoć, i sada to čine, kao i vatrogascima jer su učinili najviše što su mogli i da takvi nisu bili, vjerujem, požar bi se još proširio – kazao je dr. Hrskanović.

I još jedan neobičan detalj. Požar je preživio u izgorjeloj kući maleni kućni ljubimac, pas znakovitog imena Srećko. Zatrpan crijepom zavukao se u drvenu zvučnu kutiju, koja čudom nije izgorjela, i nije se javljao čak i kada su vatrogasci gasili požar.

Tek kada je Ljiljana viknula: “Srećko!”, izvukao se iz ruševine, iznenadio vatrogasce i donio toliko potreban osmijeh cijeloj porodici.