Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U većem dijelu BiH će danas padati snijeg, uskoro stiže zatopljenje

BiH

snijeg u mostaru (5)

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati snijeg, a na jugu će padati kiša. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 1 stepen, na jugu zemlje od 5 i 10 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko nula stepeni.

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. U većem dijelu zemlje pada snijeg, na jugu pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07.00 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac -6, Bihać, Bugojno, Jajce, Livno i Sarajevo -3, Banja Luka, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla -2, Bijeljina, Doboj, Zenica i Zvornik -1, Grude i Široki Brijeg 2, Mostar i Stolac 4, Trebinje 5 i Neum 6 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940hPa, za 2hPa je manji od normalnog i raste.

Prognoza za naredni period

D do 27. marta na planinama BiH očekuju se padavine u vidu snijega, dok je susnježica i kiša moguća u nižim, brdskim i ravničarskim, predjelima, a u Hercegovini prognozira se umjerena do slaba kiša.

Od 27. marta do 3. aprila prognozira se nestabilan period sa kišom širom naše zemlje.

U pogledu temperaturnog režima prognozira se hladniji period od 19. do 25. marta i nešto topliji od 26. marta do 3. aprila.

U hladnijem periodu jutarnje temperature vazduha u BiH se očekuju od -3 do 2, a u Hercegovini od 3 do 8 stepeni. Dnevne temperature se prognoziraju od 0 do 5, a u Hercegovini od 5 do 10 stepeni.

U drugom, toplijem, periodu jutarnje temperature u BiH se očekuju od 1 do 6, a u Hercegovini od 4 do 9 stepeni. Dnevne temperature vazduha u BiH se očekuju oko 12, a u Hercegovini oko 15 stepeni, navedeno je u saopštenju Federalnog hidrometerološkog zavoda.