Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Zijad Mutap i ostali"

Vještak Kučukalić kategoričan: Kod Alise Mutap isključena je mogućnost totalne amnezije

Sarajevo: Nastavlja se suđenje u slučaju Dženan Memić, prvi svjedok je Muriz Memić
14.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas se nastavlja sudjenje u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu "Dzenan Memic", a sudi se bivsoj djevojci tragicno stradalog mladica Alisi Ramic (djevojacko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Baricu, te Muameru Ozegovicu – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile dogadjaj. Alisa Mutap Ramic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Doktor Kučukalić je pojasnio da nikakve nove okolnosti ne mogu promijeniti činjenice iz nalaza od prije šest godina i on ostaje pri tvrdnji da Alisa Mutap-Ramić nije mogla imati totalnu amnezije na koju se ona poziva već šest godina kada su u pitanju konkretni detalji i saznanja o stradanju Dženana Memića

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Piše:  S. DEGIRMENDŽIĆ

U ovom predmetu danas je svjedočio prof. dr. Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar koji je u martu 2016. godine bio u timu zajedno s prof. dr. Almom Bravo-Mehmedbašić, te Elvedinom Dervović, kliničkim psihologom, a koji je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo vještačio zdravstveno stanje Alise Mutap-Ramić. Doktor Kučukalić govorio je danas u svojstvu stručnog svjedoka specijaliste, jer se odbrana optuženih usprotivila tome da on govori kao vještak jer vještačenje Alise Mutap-Ramić nije rađeno u vrijeme kada je ona dobila status optužene, nego u vrijeme kada je bila svjedok pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu. Sudsko vijeće je stoga odlučilo da Kučukalić bude saslušan kao svjedok, a ne kao vještak.

Svjedočili su i Edin Kurić i Rešad Hadžić, obojica uposlenici MUP-a KS.

ALISA JE BILA SVJESNA I KOMUNIKATIVNA

Doktor Kučukalić danas je pred Sudom BiH ponovio da je prisustvo kompletne amnezije kod Alise Mutap isključeno. Kučukalić je pojasnio da je tim za potrebe nalaza imao uvid u izjavu Alise Mutap datu Tužilaštvu KS, zatim da su pregledali izjavu Nedžada Hrvata, pripadnika Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela koji je zajedno s kolegom imao prvi komunikaciju s Alisom Mutap u Velikoj Aleji nakon dešavanja u noći 8. februara 2016. godine, te da su onda prešli na medicinsku dokumentaciju i ljekarske nalaze Alise Mutap koje je dobila nakon što je u noći 8. februara Hitna pomoć odvezla na KCUS.

Kao veoma bitne činjenice doktor Kučukalić je naveo da je doktor koji je prvi pregledao Alisu Mutap na KCUS-u konstatirao da je ona u tim trenucima bila svjesna, orijentisana, komunikativna. Također, pojasnio je da je kod Alise Mutap bilo evidentno da ima lakšu povredu glave, da joj je propisana terapija i da je otpuštena iz bolnice kući, te da joj je propisano mirovanje.

Detaljno i stručno obrazlažući nalaz tima od prije šest godina u kojem je i sam bio, doktor Kučukalić je kazao da je tretirana i dokumentacija vještačene osobe iz njenog zdravstvenog kartona u kojem je nađena kompletna anamneza i povijest svih bolesti koje je Mutap ranije imala, a među kojima je i jedna vrsta epilepsije. Međutim, ovaj stručnjak je kazao da je isključena bilo kakva mogućnost da su raniji zdravstveni problemi Alise Mutap, uključujući i epilepsiju, mogli dovesti do totalne amnezije na koju se ona poziva već šest godina kada su u pitanju konkretni detalji i saznanja o stradanju Dženana Memića.

Dalje, doktor Kučukalić je kazao da je u razgovoru s Alisom Mutap o dešavanjima u noći 8. februara ona rekla da se samo sjeća da je šetala sa Dženanom Memićem Velikom alejom, te da je nakon što su prešli pedesetak metara pogledala u Dženana vidjela da mu se glava trese i da se događaja od tog trenutka, pa do dva sata poslije ponoći ne sjeća.

Doktor Kučukalić je kazao da je moguće da se osoba nakon neke preživljene trauma ne sjeća pojedinih detalja.

– Međutim, kompletna amnezija je nevjerodostojna. Ili se može raditi o svjesnom potiskivanju. Ako je postojala psihogena amnezija to je moglo trajati kratko. Psihičke tegobe se ne mogu dovesti u vezu sa kompletnim gubitkom sjećanja. Ne možemo tačno i precizno odrediti da li je nesvjesno bježanje da bi se zaštitili od bolnih događaja. Ovdje je bilo bolnih događaja koji se pokušavaju potisnuti. Ako se desi, to traje kratko i fragmentarno. A može biti i namjerno nesjećanje, kazao je doktor Kučukalić.

Na pitanje advokata Gorana Dragovića, koji brani Alisu Mutap Ramić i njenog oca Zijada, da li uredan CT mozga isključuje potres mozga, doktor Kučukalić je kazao da ne isključuje, a na konstataciju sutkinje Džemile Begović da je svjedok “rekao da nije postojao potres mozga”, Kučukalić je rekao “da je bio potres mozga, ali da nije bilo nikakvih oštećenja”.

SUDIJA BRANKO PERIĆ OPTUŽENOG DUPOVCA OSLOVLJAVA SA “HASANE”

Međutim, kada je advokat Dragović pitao doktora Kučukalića: “Da li ste kao vještaci ustanovili potres mozga”, doktor je tada rekao da je tim za vještačenje “prihvatio zvaničnu dijagnozu doktora koji su procijenili stanje Alise Mutap i stekli uvid da nema povreda mozga”, tako da je ovo pitanje ostalo nerazjašnjeno, da li je Alisa Mutap imala ili nije imala potres mozga?

No, prema nekim informacija u narednom period svjedočit će vjerovatno i drugi ljekari koji su tretirali Mutap, pa će moći reći nešto više o ovoj temi.

Govoreći o sadržaju razgovora s Alisom Mutap tokom vještačenja njenog stanja, doktor Kučukalić je kazao i da je ona ispričala da je nekoliko dana nakon 8. februara 2016. sanjala “zeleni automobil u kojem je bio muškarac razbarušene kose koji se cinično smijao”.

Ali, to je bio samo san, kazao je doktor.

Na pitanje Branka Perića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća da li bi neke nove činjenice, poput kako je spomenuo Perić one da je Alisa dobijala prijetnje prije 8. februara 2016. bile od koristi za neko novo vještačenje, doktor Kučukalić je rekao da to ne bi imalo utjecaja na nalaz vještačenja.

– Mi smo imali dovoljno aktuelne medicinske dokumentacije u najrelevantnijem trenutku i nešto što bi se sada ugradilo ne bi uticalo na naš nalaz, kazao je Kučukalić, koji je potvrdio i da je vještačenje uvijek zasnovano na naučnoj, istoj metodologiji koja ne zavisi od toga je li osoba koja se vještači u status svjedoka ili optuženog ili pak nekom drugom statusu.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Enes Kurić, uposlenik MUP-a KS. On je ispričao da je 9. februara 2016. godine bio prva smjena i u patroli s kolegom, kada im je šef smjene, a na zahtjev Hasana Dupovca, naložio da obiđu uže i šire mjesto događaja, odnosno kako im je rečeno tada mjesta gdje se desila saobraćajna nesreća noć ranije.

Zadatak je bio da provjere objekte s video nadzorom i eventualno saznaju nešto o automobilu koje je učestvovalo u navodnoj nesreći.

Svjedok je ispričao da je njegov kolega o svemu što su uočili tokom obilaska izvještavao šefa smjene i Dupovca, pa tako i o tome da su komunicirali s radnikom obezbejeđenja ispred kuvajtske rezidencije u Velikoj aleji, koji im je rekao da će policija dobiti snimke video nadzora ukoliko im se policija ili sud zvanično i pismeno obrate.

Kurić je ispričao da su na cesti, u blizini mjesta nesreće pronašli komade stakla od farova, te da im je Dupovac rekao da ih uzmu i o tome sačine službenu zabilješku.

DŽAFER HRVAT REKAO “IMAMO RIJEŠEN SLUČAJ”

Po povratku u stanicu, ispričao je ovaj svjedok, on i kolega su sačinili zabilješku, stavili komade stakla u plavu kovertu koju su dali šefu smjene Amiru Leki.

Ovaj svjedok je potvrdio da kolega i on nisu o pronalasku stakla obavijestili postupajućeg tužitelja, nego šefa smjene koji je trebao dalje rukovoditi procesom.

Optuženi Hasan Dupovac, ovog svjedoka je ispitivao o poznavanju propisa i uputstava koja važe za policijske službenike, pa je pokušao dobiti potvrdan odgovor od ovog svjedoka kojem je nekad bio šef, da policajcima niko ne treba reći da obiđu neki lokalitet ukoliko su već na dužnosti.

Međutim, Kurić je Dupovcu kazao, da za razliku od pripadnika drugih jedinica, službenici Jedinice za saobraćaj ne smiju bez naloga rukovodilaca napuštati mjesto gdje su raspoređeni i koje pokrivaju.

Nakon što Dupovac nije uspio dobiti potvrdan odgovor na svoje konstatacije od ovog svjedoka, da nešto kaže u svoju odbranu, pomogao mu je predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić, što je inače neuobičajeno.

Premda članovi Sudskog vijeća mogu u svakom trenutku postavljati pitanja svim stranama u postupku, Perić nije imao pitanje za Dupovca, nego mu je kazao “imate pravo da nam objasnite otkud ovi tragovi. Ako ide Vama u korist”.

Poznato je da optuženi svoju odbranu iznose u završnoj riječi, stoga je čudna ova Perićeva naklonost prema pojedinim optuženima koja se već ponavlja i on je u još jednom predmetu optuženom dao priliku da se brani i pojašnjava određene okolnosti tokom glavnog pretresa.

Dupovac je iskoristio datu šansu, pa je kada je u pitanju pronađeno staklo o kojem je danas bilo riječi rekao da je o tom pronalasku upoznao tadašnjeg postupajućeg tužitelja Merisa Ćatu, te da mu je Ćato rekao “da nam to staklo nije potrebno, da je uviđaj završen i da je mjesto događaja kontaminirano”.

Svjedok Rešad Hadžić, također uposlenik MUP-a KS, i rođak Dženana Memića, ispričao je danas pred Sudom BiH da je nakon saznanja da je Dženan imao nesreću nazvao Muriza Memića, te je ispričao da je 22. marta 2016. godine s Murizom Memićem išao kod Džafera Hrvata, tadašnjeg načelnika krim-policije MUP-a KS.

– Muriz je ponio USB stick sa snimcima sa kuvajtske rezidencije. Hrvat nas je fino primio, sjećam se da su kod njega na stolu bile skice telefonskih poziva s Dženanovog telefona. Muriz je dan ranije bio kod Dalide Burzić, pa je ispričao Hrvatu da mu je Dalida rekla “da on nije htio da ga ubije, da je došlo do naguravanja i da se desilo šta se desilo”, prisjetio se Hadžić tog razgovora, te je ispričao i da je Muriz Mumić rekao Hrvatu da kada je Burzić rekao da se Alisi Mutap zabrani izlaz iz BiH da je tadašnja glavna tužiteljica KS rekla “ne može, ja nju ne dam”.

Hadžić je kazao da je Hrvat nakon što mu je Muriz Memić to rekao, odgovorio: “Odlično! Imamo riješen slučaj”.

Ovaj svjedok je rekao i da je on taj dan vidio prvi put video snimak sa kuvajtske rezidencije da se sjeća da je vidio na snimku kombi T4 na kojem su jasno bila vidljiva oba upaljena svjetla, kao i da su se na snimku mogli na registarskim tablicama razaznati neki brojevi i slova.

– Džafer je tada rekao da nema potrebe da se traži vlasnik tog kombija, da oni znaju ko je vlasnik, kazao je svjedok.

Tokom tog sastanka, u kancelariju kod Hrvata je ulazio policajac Sakib Kremo, kojem je Hrvat dao neki papir i rekao mu da nešto provjeri.

Hadžić je kazao i da im je Džafer Hrvat rekao da i sutra dođu kod njega, međutim kada su on i Muriz Memić sutradan otišli u MUP KS, rečeno im je da Hrvat nije u mogućnosti da ih primi, jer je morao negdje otići. No, prema tvrdnjama Hadžića ubrzo su sreli Hrvatovog vozača koji im je rekao “da Hrvat nigdje nije otišao, nego da sjedi i čita novine”.

Svjedok je kazao i da je taj dan prvi put vidio fotografije s uviđaja stradanja Dženana Memića što ga je jako potreslo.

Hadžić je ispričao i da je išao s Murizom Memićem kako bi tražili zapisnik s uviđaja kod Hasana Dupovca.

Kazao je da je Dupovac izrazio žaljenje, da noćima nije spavao, da je bio spreman dati i svoje pare za otkup Renoa Clia iz Hrasnice koji je bio deponovan u MUP-u, te je kazao da im je Dupovac rekao da je bio na obdukciji tijela rahmetli Dženana Memića s kolegama iz krim-policije, kao i da je Alisu Mutap ispitivao četiri sata u prisustvu roditelja.

– Hasan je rekao da je Alisa bila hladna kao led, a rekao nam je i da se traži metalna šipka debljine 18 mm, ali da on misli da griješe i da treba tražiti bejzbol palicu i da je vjerovatno udaren iz auta tom palicom. Rekao je i da će se ovo do petka riješiti,ispričao je svjedok, dodavši da taj dan nisu dobili zapisnik. .

Hadžić je kazao i da je izjavu na ove okolnosti davao u SIPA-i, Tužilaštvu KS, kao i Unutrašnjoj kontroli MUP-a KS.

– Iz Unutrašnje kontrole su me zvali kad je protiv Dupovca pokrenuta prijava, za Tužilaštvo KS Džafer me nazvao i rekao: “Tužiteljica Ivana Petković očekuje tvoj poziv”. Nisam ni znao ko je ona. Pokušao sam je telefonski kontaktirati, ali nije se javljala, onda me nazvao Džafer i pitao jesam li zvao Ivanu. Rekao sam da je nisam dobio, nakon čega je ona nazvala mene i pitala kad mogu doći u Tužilaštvo, ja sam rekao da mogu odmah. Džafer mi je kada je zvao rekao “Kremo hoće da te zavali, nemoj puno pričati, pametan si”. Kada sam došao u Tužilaštvo KS , došao je i Kremo kojeg sam pitao zbog čega je on došao, a on mi je rekao da ne zna. Džafer je rekao Kremi da je i on bio u kancelariji dok se gledao snimak s kuvajtske rezidencije, a ja sam rekao, dok sam ja bio Kremo nije gledao taj snimak, ispričao je Hadžić.

Suđenje će biti nastavljeno 26. maja, za kada je najavljeno svjedočenje dva zaštićena svjedoka, te doktora Hamze Žuje, vještaka sudske medicine.