Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasnik autoškole se obogatio na lažnim vozačkim dozvolama

25.08.2014., Zagreb,Ilustracija, autoskolaPhoto: Zeljko Hladika/24sata
Ilustracija

Protiv Dalibora Mlađenovića (42) iz Prnjavora, vlasnika autoškole Volan, koji je uhapšen u akciji banjalučke policije kodnog imena Administrator polovinom jula 2016, Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci podiglo je optužnicu. Mlađenović se tereti da je nabavio lažna uvjerenja o položenim vozačkim ispitima za 29 kandidata na osnovu kojih su dobili vozačke dozvole.

Mlađenović se tereti da je krivična djela počinio od 2012. do 2015. tako što bi nabavio falsifikovana uvjerenja o položenim vozačkim ispitima u kojim je navedeno da ih je izdalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a. Potom je od kandidata za polaganje vozačkih ispita uzimao novca, te im izdavao ta uvjerenja na osnovu kojih su oni dobijali vozačke dozvole. On je na taj način nelegalno zaradio 32.850 maraka.

Naime, od kandidata je uzimao od 200 pa do 3.000 KM. Najveći iznos uzeo je u decembru 2013. godine od jednog kandidat kome je izdao falsifikovano uvjerenje o položenom vozačkom ispitu za kategorije C, C1 i CE. Na ime tog uvjerenja ta osoba je dobila vozačku dozvolu. U većini slučajeva je izdavao lažna uvjerenja o položenim vozačkim ispitima za B kategoriju.

U četiri slučaja je od kandidata uzeo novac te im obećao da će njegova škola organizovati obuku i polaganje ispita. Potom je te kandidate pozvao na polaganje vozačkog ispita kojem je prisustvovala nepoznata osoba, a polaganje je bilo fingirano. Nakon tog namještenog ispita, kandidatima je izdavao uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Međutim, vozačke koje su ti kandidati dobili su poništene u roku od dvije godine, a on kandidatima nije vratio pare, te se tereti i za prevaru.

Mlađenović tvrdi da nije kriv za ono za što je optužen i smatra da će na sudu dokazati nevinost. Dodaje da mu je istraga nanijela veliku štetu u poslovanju, jer mu je otkazan veliki broj poslovnih ugovora. On i dalje tvrdi da vozačke dozvole koje je izdao nisu falsifikovane.

Dodajmo da je on tokom 2010. bio i predsjednik Udruženja autoškola u RS-u, te je 2012. godine čak bio i kandidat Socijalističke partije za odbornika u Skupštini opštine Prnjavor.

Akcije Administrator i Kandidat koje su izveli policajci u RS-u otkrile su niz malverzacija u vezi sa polaganjem vozačkih ispita.