Tužilaštvo BiH

Za pet osoba zatražen pritvor zbog organiziranog kriminala i prodaje droge

Tuzilastvo BiH (2)

Mjere pritvora predložene su za osumnjičene kod kojih je prisutna opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor i mjere zabrane za osumnjičene za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnih droga.

Postupajući tužitelj ispitao je svih devet osumnjičenih osoba, nakon čega je odlučeno da će za pet osoba zatraži mjera pritvora a za četiri osobe mjere zabrane.

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, u okviru opsežne istrage u borbi protiv organiziranog kriminala i neovlaštenog međunarodnog prometa veće količine teških opojnih droga, postupajući tužitelj donio je odluku o daljim aktivnostima, te će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjera zabrane za osumnjičene.

Mjere pritvora predložene su za osumnjičene kod kojih je prisutna opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto, dok su mjere zabrane predložene za osumnjičene za koje je procjenjeno da su dovoljne kako bi se osiguralo neometano dalje provođenje istrage.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog međunarodnog krijumčarenja veće količine teških opojnih droga, te skrivanja, transportiranja, proizvodnje i distribucije opojnih droga na ilegalnom narko-tržištu na području Sarajeva i BiH.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.