BiH

izvršen i pretres

SIPA na aerodromu u Tuzli uhapsila Senu Hamzabegović, sumnja se da je pomagala ISIL

12/05/2021

Kako se saznaje, njenom suprugu, Muradifu Hamzabegoviću, je u odsustvu suđeno zbog ratovanja u Siriji

Djelujući u koordinaciji i saradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po dolasku u BiH, na aerodromu u Tuzli, lišili su slobode Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konferederacije, osumnjičenu za krivično djelo financiranja terorističkih aktivnosti.

Osumnjičena je da je od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”.

Između ostalog, sumnjiči se i za potporu svome suprugu, koji je u bjekstvu i koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om”, a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inozemstvu, duži period su prikupljali informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za krivičma djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predana Tužiteljstvu BiH na dalje procesuiranje, gdje će biti ispitana, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, navodi se u saopćenju.

Kako se saznaje, njenom suprugu, Muradifu Hamzabegoviću, je u odsustvu suđeno zbog ratovanja u Siriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.