Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup rs

Za tri dana policija zaustavila 739 pijanih vozača, jedan je “prekucao” alkotest

alkotest

Za 14 vozača procijenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekove koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od čega je njih 12 odbilo da se podvrgnu testiranju

Policija RS je tokom nedavne kontrole u saobraćaju utvrdila da je vozač iz Trebinja imao koncentraciju alkohola u organizmu u vrijednosti od čak 4,26 g/kg.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS u okviru akcije koja je trajala od 7. do 10. novembra, evidentirali su 3.403 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornim vozilom, 766 vozača sa prisustvom alkohola u organizmu za vrijeme upravljanja motornim vozilom i više stotina prekršaja po drugim osnovama.

Prilikom ispitivanja prisustva alkohola u organizmu, 109 vozača zadržano je u službenim prostorijama zbog prisustva alkohola u organizmu. Takođe, 21 osoba je sankcionisana zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranju.

“Kod 401 vozača utvrđena je količina alkohola od 0,31 do 0,80 g/kg. Kod 250 vozača utvrđena je količina alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg. 88 vozača imalo je više od 1,51 g/kg alkohola u krvi”, saopštili su iz MUP-a RS.

Dodaju da su 27 vozača mlađih od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva imali više od 0,0 g/kg alkohola u organizmu.

“Takođe, za 14 vozača procijenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekove koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od čega je njih 12 odbilo da se podvrgnu testiranju, te su isti sankcionisani i isključeni iz saobraćaja, a kod dva vozača rezultat ispitivanja je bio negativan”, rekli su u MUP-uu RS.

Za prekršaje prekoračenja propisane brzine kretanja motornim vozilom izdavanjem prekršajnog naloga na licu mjesta, sankcionisano je 2.868 učesnika u saobraćaju, dok će za 535 učesnika u saobraćaju, kojima je brzina kretanja vozilom evidentirana mobilnim radarskim sistemima, prekršajni nalog biti dostavljen putem pošte.

S obzirom da trenutni vremenski uslovi uslovljavaju odvijanje saobraćaja po mokrom i vlažnom kolovozu, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i prilagode brzinu kretanja motornog vozila uslovima i stanju na putevima.