Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka suda bih

Zaplijenjeno 400 kilograma droge, privrednik iz BiH na slobodi za 450.000 KM

droga

U toku je vještačenje mobitela te posebnog kriptovanog telefona koji je Sičaja koristio pri kodiranoj komunikaciji sa saučesnicima, a koja se ne može upratiti posebnim istražnim radnjama

Ante Sičaja, koji se u pritvoru nalazio od februara ove godine, pušten je na slobodu uz jemstvo od 450.000 KM. Ovu odluku je donio Sud BiH uvažavajući prijedlog odbrane.

– Osumnjičeni se ima pustiti na slobodu nakon upisa hipoteke u C list zemljišnoknjižnog izvatka na vrijednost koja je data u jemstvo. Prihvaćeno jemstvo će se ukinuti, a osumnjičenom će se odrediti pritvor ako se ne odazove na uredan poziv Suda ili Tužilaštva, a izostanak ne opravda ili ako se utvrdi da se sprema za bjekstvo ili ako se protiv njega pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor. Ako osumnjičeni pobjegne, Sud će rješenjem odrediti da vrijednost data kao jemstvo, odnosno nekretnina nad kojom je upisana hipoteka postaje vlasništvo države BiH. Mjera za obezbjeđenje osumnjičenog ima trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka ili do donošenja drugačije odluke Suda, navodi se u odluci Suda BiH, piše Oslobođenje.

Sičaja, privrednik iz Gornjeg Vakufa​, kako je Oslobođenje pisalo, uhapšen je u akciji pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Osumnjičeni vlasnik firme “Sičaja” d. o. o. iz Gornjeg Vakufa je uhapšen nakon što je u cisterni (za prevoz nafte, op. a) pronađeno 400 kilograma marihuane skank. Zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, odmah je priveden, a potom i smješten u pritvor. Istraga protiv njega se nastavlja.

Kako saznaje Oslobođenje, u toku je vještačenje mobitela te posebnog kriptovanog telefona koji je Sičaja koristio pri kodiranoj komunikaciji sa saučesnicima, a koja se ne može upratiti posebnim istražnim radnjama.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, Sičaja je dio međunarodnog lanca krijumčara kanabisa, a koji seže od Albanije do zemalja Zapadne Evrope. Također, uvidom u videonadzor tvrtke otkriveno je da su u bijeli kontejner gdje je nađena droga dolazili ljudi čiji su identiteti poznati organima gonjenja, a koji su umiješani u posao s drogom.