Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zarifu Seferoviću pomogao brat da ubije suprugu

zarif seferović
Foto: Večernji.ba

U Kantonalnom sudu Tuzla jučer je nastavljeno suđenje Zarifu Seferoviću (54), njemačkom državljaninu koji je optužen za ubistvo svoje supruge Svetlane, počinjeno 16. juna prošle godine u okolini Živinica.

Naime, tada su Seferović i njegova supruga Svetlana iz Matuzića opel zafirom došli u mjesto Bašigovci kod Živinica, a da ih je u svom audiju pratio njegov brat. Također, u optužnici se spominje da su skrenuli na dio puta koji nije naseljen i gdje nema ljudi, te da su Seferović ili njegov brat ispalili u Svetlanu tri hica iz pištolja u predjelu glave, grudnog koša i trbuha, piše Večernji list BiH.

Suprug je prijavio da su to učinili razbojnici koji su ih pljačkali, ali je policija, pregledavajući videondazore, posumnjala u njegovu priču pa je braću prijavila za podmuklo ubistvo. Na jučerašnjem glavnom ročištu trebali su se pojavili vještak psihijatar Rusmir Softić i svjedokinja Hajrija Seferović. Međutim, oni nisu bili u zakazano vrijeme u sudnici tako da je glavno ročište prolongirano za 18. februara.

Inače, Seferoviću danas istječe pritvor, pa je tužitelj Damir Čačković zatražio produženje, dok je odbrana tražila njegovo puštanje na slobodu.
Inače, ovaj sud je sredinom jeseni bio pustio Seferovića iz pritvora i izrekao mu mjere zabrane: oduzimanja pasoša i lične karte, napuštanja boravišta u svom domu u mjestu Matuzići-Doboj Jug, sastajanja sa svjedocima, obavezu javljanja prvoj policijskoj postaji i odazivanja na sve sudske pozive.

No, i prije pravosnažnosti ovog rješenja, Seferović je bio prekršio mjeru napuštanja boravišta, odnosno doma u Matuzićima, te zabranu sastajanja sa svjedocima pa je na području općine Maglaj 19. novembra i lišen slobode.

Također, podsjetimo kako se u vezu s ubistvom Svetlane Seferović dovodi i Zarifov brat Mustafa, koji ima dokumente na ime Miki Koening i koji je u Njemačkoj, gdje je i uhapšen nakon povratka iz BiH, služi 13-godišnju zatvorsku kaznu zbog ranijeg zločina.

Upravo pred pravosuđem Njemačke njemu će biti suđeno i za ubistvo Svetlane Seferović. Na prethodnom ročištu svjedočile su kćeri nesretnih supružnika, Lejla i Senada, Svetlanina sestra Marina Branković, kao i svjedoci Ferid Avdić i Rusmir Pepić te vještaci prof. dr Zdenko Cirhlaž i Alija Kotarević. Kći Lejla je u sudnicu ušla s uramljenom fotografijom svoje svirepo ubijene majke pa je tim trenucima zaplakao je i optuženi Zarif.

Kćeri su navele kako je njihov otac bio ekstremno ljubomoran, te da je posljednjih mjeseci vrijeđao njihovu majku.