Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Zatražen pritvor za četvoricu osumnjičenih, među njima “Profa”, “General” i policajac

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (6)

Zatražen pritvor za četvoricu osumnjičenih za organizirani kriminal

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će Sudu BiH prijedlog pritvora za Vasilija Stjepića (zvani “Profa”), Mitra Blagojevića (zvani “General”), Miroslava Čaliju (zaposlen kao policijski službenik MUP-a HNK) i Dražena Šinikovića, koji se sumnjiče za organizirani kriminal.

Pritvor za osumnjičene bit će zatražen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni u predmetu Milan Matković i drugi su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa više teških krivičnih djela, kao i koruptivnim krivičnim djelima, koja se odnose na zloupotrebu policijskih kapaciteta u izvršenju krivičnih djela i pomaganju počiniocima.

Aktivnosti se odnose na predmet u kojem se realizuje međunarodna saradnja u krivičnom gonjenju nosilaca struktura organiziranog kriminala, nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su koristili pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u BiH, zemljama regiona, EU i svijeta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.