Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednica fbih

Mahmutbegović: Imenovanje sudija predlaže predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika

melika mahmutbegovic – fena (1)

Na pitanje novinara šta će se dešavati dalje, Mahmutbegović je odgovorila ‘ne znam šta će se dešavati dalje, ali sigurno ne mogu biti toliko neodgovorna da dajem potpis na nešto što nije usaglašeno’

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je danas novinarima u Sarajevu da je, odlukom o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, bez prethodnog razgovora sa dva potpredsjednika FBiH, ‘predložio nešto što traje od 2016. godine’.

– To govori ne samo o bahatosti, nego i ignoriranju institucija i potpredsjednika i ignoriranju Ustava FBiH. Bez obzira koliko kolega predsjednik FBiH želi ostaviti utisak dobronamjerne i konstruktivne osobe, mislim da to sve pada u vodu činjenicom da za ovih nekoliko godina nikad nije napravio sastanak po tom pitanju sa kolegama, a to mu je ustavna obaveza – naglasila je Mahmutbegović.

U izjavi novinarima Mahmutbegović podsjeća da je Ustavom FBiH definirano da proces imenovanja sudija i listu predlaže predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika.

– Saglasnost ne podrazumijeva informisanje, nas kao potpredsjednika. To podrazumijeva saglasnost na imena kandidata, nacionalnu strukturu, na struku….Da bismo dali saglasnost na imena koja idu prema Domu naroda snosimo odgovornost. Ustav je jasno definirao proces imenovanja, predsjednik predlaže uz saglasnost – kazala je.

Na pitanje novinara šta će se dešavati dalje, Mahmutbegović je odgovorila ‘ne znam šta će se dešavati dalje, ali sigurno ne mogu biti toliko neodgovorna da dajem potpis na nešto što nije usaglašeno’.

– Mislim da je red da se sjedne i usaglasi. Nas troje, predsjednik i dva potpredsjednika, upravo kako je to definirano Ustavom. Smatram korektnim da razgovaramo ko je to najbolji kandidat, zadovoljavajući sve elemente i parametre potrebne za kandidata za Ustavni sud – naglasila je.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je ranije danas odluku o imenovanju četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH. Kako je objavio u obraćanju novinarima, za sudije je imenovao Ajšu Softić (Bošnjakinja), Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Dubravka Čamparu (Ostali). Ustavni sud FBiH godinama je nepopunjen, od ukupno devet u tom sudu trenutno je pet sudija.