Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSNOVNI SUD BRČKO

Završen dokazni postupak protiv Aladina Bisera optuženog za ubistvo Fethije Mihmića

policija brcko

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko

Izvođenjem dokaza pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH okončan je dokazni postupak protiv Aladina Bisera (38), optuženog za ubistvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju prošle godine.

Po optužnici Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, koja Bisera tereti da je udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića, pred ovim sudom slijedi iznošenje završnih riječi i objava presude, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Podsjećaju kako je optuženom na teret stavljeno da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića.

On je optužen da je 31. maja 2021. godine, oko 7.30 sati vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio ozljede uslijed kojih je nastupila smrt žrtve.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

U namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu.

Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 maraka, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predan je Tužiteljstvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor.

Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužiteljstva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za kazneno djelo “ubistvo iz koristoljublja”.

Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinitelj je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci.