Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbijena još dva zakona

Dom naroda Parlamenta FBiH nije odobrio zakon o sportskim klubovima u FBiH

doma naroda fbih

Dom naroda nije odobrio zaduženje po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt modernizacija vodnih i sanitarnih usluga

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjem nastavku 19. sjednice nije prihvatio Nacrt zakona o sportskim klubovima u Federaciji BiH, kojeg su predložili delegati Jasmin Duvnjak i Žarko Vujović.

Cilj zakona je bio omogućiti profesionalnim sportskim klubovima da posluju po pravilima privrednih društava i na taj način ostvare kvalitetnije finansiranje kao i kvalitetnile uslove za rad.

Pojašnjeno je da je Zakonom o sportu BiH propisana obaveza Federaciji BiH da svojim propisima reguliše postojanje profesionalnih sportskih klubova kao privrednih društava.

– Međutim, Federacija BiH niti 11 godina nakon donošenja Zakona o sportu BiH nije ispunila svoju obavezu iz državnog zakona i regulisala ovu oblast. Regulisanje profesionalnih sportskih klubova je nužni korak ukoliko želimo napredak sporta i kvalitetnije rezultate naših sportskih klubova – stoji u obraloženju zakona.

Također, danas na sjednici nije usvojen ni Nacrt zakona i kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu kojeg je predložio dopredsjedavajući Doma naroda Aljoša Čampara kako bi se stvario opšti pravni okvir za audiovizelno stvaralaštvo u Federaciji u skladu sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Delegati nisu odobrili ni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, kojim su se trebale izvršiti dvije presude Ustavnog suda FBiH jer je ustanovljeno da je došlo do povrede prava na lokalnu samoupravu.

Dom naroda nije odobrio zaduženje po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt modernizacija vodnih i sanitarnih usluga.