muprs

Zbog alkohola za tri dana iz saobraćaja isključena 1.236 vozača u RS-u

alkotest

Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih sustanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u okviru pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koja je organizovana 23., 24. i 25. jula na području Republike Srpske zbog prisustva alkohola u organizmu iz saobraćaja isključili 1.236 vozača, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz MUP-a RS 131 vozač je lišen slobode do otrežnjenja ili oporavka, od kojih 119 zbog prisustva alkohola preko 1,5 g/kg, a 12 zbog odbijanja da se podvrgnu ispitivanju utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu.

“Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih sustanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača. Kod 32 vozača utvrđena koncentracija alkohola u organizmu iznosila je preko 2,g/kg”, navode iz MUP-a RS-a.

Policijski službenici su iz saobraćaja isključili 41 vozača zbog prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu, zbog odbijanja da se podvrgnu ispitivanju 38 vozača, a kod tri vozača utvrđeno je prisustvo opojnih droga.

Osim zbog prekršaja upravljanja pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, tokom akcije vozači su počinili 3.564 prekršaja. U pitanju je nekorištenje bezbjednosnog pojasa – 676 prekršaja, nekorištenje bezbjednosne sjedalice ili nepravilno prevoženje djece – 358 prekršaja, upravljanje motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje – 53 prekršaja, neregistrovano vozilo – 44 prekršaja.

“Akcija se sprovodi u okviru kampanje ‘Vozi oprezno – putuj bezbjedno’, čiji je cilj smanjenje broja poginulih u mjesecu julu i avgustu”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a RS-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.