Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Mreža 4"

Zbog droge, oružja i trgovine ljudima uhapšeno 16 osoba

MUP_ZDK oruzje (1)

U okviru ove akcije, Kantonalnom tužilaštvu ZDK je dostavljen i izvještaj protiv tri osobe iz Kaknja, koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela – trgovina ljudima

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK) su, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom ZDK, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža 4.” poduzimali operativno-taktičke i istražne radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela – neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivičnog djela – trgovina ljudima.

U nastavku ove operativne akcije, danas su u ranim jutarnjim satima policijski timovi započeli pretrese na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Pretresi objekata i osoba na spomenutim lokacijama su vršeni radi pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode osoba koje su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje spomenutih krivičnih djela.

Nadalje, tokom provođenja operativne akcije zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv trideset devet losoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su im zadokumentovane 662 krivično-pravne radnje za koje se sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, osobe koje su meta ove akcije su od juna 2020. godine do maja 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U okviru ove akcije, Kantonalnom tužilaštvu ZDK je dostavljen i izvještaj protiv tri osobe iz Kaknja, koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela – trgovina ljudima.

Radi se o osobama inicijala C.M., rođen 1995. godine, Š.H., rođena 1989. godine, oboje iz Kaknja, i D.R., rođen 1975. godine, iz Ilijaša.

Tokom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za spomenuto krivično djelo su lišene slobode na području Kaknja, tačnije osobe C.M. i Š.H., dok se za trećim osumnjičenim, D.R., intenzivno traga.

Prilikom lišenja slobode i pretresa, oduzeto je putničko motorno vozilo vlasništvo osumnjičenog C.M., mobilni telefoni i određen iznos novca.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, navedene osobe su od augusta 2020. godine do aprila 2021. godine, na području ZDK i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za tri osobe traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o licima: S.S., rođen 1980. godine, iz Bihaća, S.D., rođen 1993. godine, iz Kaknja i D.R., rođen 1975. godine, iz Ilijaša.

U današnjoj akciji slobode je lišeno 16 osoba iz Kaknja.

Aktivnosti u okviru akcije Mreža 4. se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a današnje aktivnosti su realizirane po naredbama Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću i rezultat su višemjesečnih istraga.

U okviru ove operativne akcije, značajna podrška i pomoć je pružena od Federalne uprave policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja, a ostvarena je i značajna saradnja sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Takođe je tokom akcije pružena pomoć i podrška od strane Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

U toku je sprovođenja osoba lišenih slobode u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, gdje će nad njima biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predana na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku, saopćeno je iz MUP-a ZDK.