Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. pravosuđe

VSTV usvojio reformski program za bolje procesuiranje korupcije i kriminala

vstv-e1618406855660 (1)

Karamehić je, govoreći za medije, naveo da je u programu šest oblasti čije mjere se odnose na aktivnosti Vijeća i zakonodavne aktivnosti

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) usvojilo je konačni Reformski program ove institucije, čije mjere obuhvataju efikasnost, kvalitet i integritet u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o detaljima prijedloga ovog dokumenta. Tokom prvog dana dvodnevne sjednice VSTV-a rečeno je da konačni dokument uključuje predložene izmjene.

Član Vijeća Selim Karamehić, obrazlažući Reformski program VSTV-a, kazao je da su dobili 24 sugestije i prijedloga te da je jedno fizičko lice dalo mišljenje, što, prema njegovim riječima, pokazuje interes da se dođe do podizanja kvaliteta pravosuđa.

Naveo je da je ključno da se nakon usvajanja Reformskog programa dokument dostavi Ministarstvu pravde kako bi se uključilo u reformu sektora pravosuđa.

Na sjednici nije diskutovano o prijedlozima i zaključcima Reformskog programa.

Karamehić je, govoreći za medije, naveo da je u programu šest oblasti čije mjere se odnose na aktivnosti Vijeća i zakonodavne aktivnosti.

“Te mjere obuhvataju efikasnost, kvalitet i integritet u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i, naravno, tu je i sama struktura i rad VSTV-a i njegove veze s pravosudnom i širom zajednicom”, rekao je on.

Članica Vijeća Berina Alihodžić je kazala da se protivi prijedlogu iz Programa za uvođenje online suđenja pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku. VSTV još uvijek nije saopćio detalje konačnog dokumenta niti datum kada će on biti objavljen.

Na sjednici VSTV-a se raspravljalo i o informaciji o podacima o predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala od juna do decembra 2020. godine.

Član Mustafa Šabić je izjavio da je razočaran radom sudova u predmetima organiziranog kriminala.

“Predložio bih zaključak da izražavamo nezadovoljstvo radom sudova na ovim predmetima”, rekao je Šabić.

Amila Kunosić je dodala da, osim sudova, postoji problem i u tužilaštvima te je zatražila da ona tužilaštva koja nemaju u radu ove predmete dostave pojašnjenja zbog čega je to tako.

“Ne prihvatam ovaj izvještaj i nisam zadovoljna radom”, izjavila je Kunosić.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je najavio da će se naredne nedjelje održati sastanak sa Sudom BiH, druge nedjelje s Tužilaštvom BiH, gdje će se razgovarati o ovim predmetima.

“Dijelim mišljenje da stanje nije dobro”, dodao je Lagumdžija.

Na sjednici su članovi govorili i o predmetu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u kojem ima 60 optuženih te su prošle četiri godine od potvrđivanja optužnice a nikada nije zakazano glavno ročište.

Članovi VSTV-a su s rezervom primili informaciju k znanju te će zatražiti dodatne podatke iz sudova i tužilaštava.

U prvom dijelu sjednice VSTV-a prihvaćena je inicijativa Okružnog javnog tužilaštva Prijedor za četiri dodatna tužioca.

Usvojen je i zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za uspostavu evidencije u CMS-u o predmetima u kojima su oštećeni raseljene osobe i povratnici.