Crna hronika

Brčko

Zbog silovanja pastorke i nasilja u porodici osuđen na sedam i po godina zatvora

02/12/2022

Tužiteljstvo Distrikta procesuiralo je M.A, jer je tokom 2017. i 2018. godine, nakon što je njegova supruga zbog poroda ostala u bolnici, prisilio njenu 14-godišnju kćerku iz ranijeg braka na spolni odnos

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. (32) optuženog da je prije četiri godine u Brčkom, u kući u kojoj je živio s njom i njenom majkom, silovao maloljetnu pastorku. Zbog prisiljavanja na spolni odnos i vršenja nasilja nad njom i vanbračnom suprugom, M.A. je pred pravosuđem Distrikta pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i pol godina.

Tužiteljstvo Distrikta procesuiralo je M.A, jer je tokom 2017. i 2018. godine, nakon što je njegova supruga zbog poroda ostala u bolnici, prisilio njenu 14-godišnju kćerku iz ranijeg braka na spolni odnos. I nakon toga je više puta prisiljavao oštećenu na spolni odnos prijeteći da će je pretući i ubiti, uz upozorenje da to ne smije nikome reći.

Usto, Tužiteljstvo je optužilo M.A. da je pred maloljetnim sinom, rođenim 2017. godine, u više navrata vršio nasilje nad silovanom pastorkom i suprugom, udarajući ih tvrdim predmetima po tijelu i glavi nanoseći im povrede i ugrožavajući tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice. Maloljetna žrtva silovanja i porodičnog nasilja slučaj je prijavila nastavnicima u školi i policiji – navodi se u optužnici.

Postupajući po prijavi Tužiteljstvo je, u suradnji s Policijom distrikta Brčko, provelo istragu, nakon čega je prošle godine protiv M.A. podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom, optuživši ga za kaznena djela Silovanje i Nasilje u porodici.

Pošto je u cijelosti dokazalo optužbe pred sudom M.A. je sredinom ove godine prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Prethodno mu je za silovanje utvrđena kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od jedne godine. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je odbio žalbu odbrane optuženog, potvrdivši u cijelosti prvostupanjsku presudu kojom je tako pravosnažno osuđen na sedam i pol godina zatvora.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.