Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Žensku osobu prijetnjom i upotrebom sile prisiljavao na pružanje seksualnih usluga za novac

FOTO: Denis Kapetanović/Pixsell
Ilustracija

Podnesen prijedlog za određivanje pritvora protiv A.F. zbog trgovine ljudima

Kantonalno tužilaštvo HNK-a Mostar u četvrtak je podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora kantonalnom sudu Mostar, protiv osumnjičenog A.F. (1991.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – “trgovina ljudima” na način da je tokom 2020. godine i 2021. godine u Mostaru, te na širem području HNK i Federacije BiH radi stjecanja protupravne imovinske koristi, jednu žensku osobu prijetnjom i upotrebom sile prisiljavao na pružanje seksualnih usluga za novac.

Pritvor je osumnjičenom predložen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoka i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo HNK-a Mostar.

Naime, radi se o nastavku operativnih akcija ”HUM” i ”HUM I”, koje aktivnosti pod nadzorom kantonalnog tužilaštva HNK poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne grupe koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi.

Kantonalno tužilaštvo HNK u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.