Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sve nasilniji" Peking

Njemačka objavila dugo očekivanu kinesku strategiju

njemačka
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Sa sadašnjih skoro 300 milijardi eura vrijednosti uvoza i izvoza, to je ključno tržište za vrhunske njemačke kompanije među kojima su Volkswagen, BASF i BMW

Njemačka je u četvrtak objavila svoju dugo očekivanu kinesku strategiju, koja uzima u obzir “sve nasilniji” Peking i iznosi moguće odgovore kao što je kontrola izlaznih ulaganja u najsavremeniju tehnologiju u vojnoj upotrebi.

Dokument od 64 stranice dolazi u jeku širih pritisaka na Zapadu da se smanji strateška ovisnost o Kini – koju su kreatori politike označili kao “derizik” – u jeku zabrinutosti da Peking sve više želi da potvrdi svoju hegemoniju u Indo-Pacifiku.

Kina se promijenila

– Kina se promijenila. Kao rezultat ovoga i kineskih političkih odluka, moramo promijeniti naš pristup Kini – navodi se u dokumentu koji je u četvrtak usvojila vlada nakon višemjesečnih prepirki unutar trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza.

Kina je ostala nezamjenjiv partner u suočavanju s globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i pandemije, navodi se u saopćenju.

Ona je, međutim, također sve odlučnija u pokušajima da promijeni međunarodni poredak zasnovan na pravilima sa posledicama po globalnu sigurnost.

Odluka Kine da proširi svoje odnose s Rusijom također je imala neposredne sigurnosne implikacije za Njemačku, navodi se u dokumentu.

Njemačka će nastaviti jačati vojno prisustvo i saradnju sa partnerima u Indo-Pacifiku, navodi se, upozoravajući da se status quo Tajvanskog moreuza može promijeniti samo mirnim sredstvima i obostranim pristankom.

– Vojna eskalacija također bi uticala na njemačke i evropske interese – navodi se u strategiji.

Njemačka bi proširila svoje bliske odnose s Tajvanom, nastavljajući da se pridržava “politike jedne Kine”, koja priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu.

Što se tiče ekonomije, strategija je iznijela prijedloge za smanjenje kritične ovisnosti o Kini, u skladu s onim što je ranije dogovorila Evropska unija.

U Njemačkoj postoji posebna zabrinutost zbog uticaja te strategije smanjenja rizika na ekonomiju koja je već u recesiji s obzirom na njene snažne poslovne veze s Kinom, koja je postala najveći trgovinski partner zemlje 2016.

Ključno tržište

Sa sadašnjih skoro 300 milijardi eura vrijednosti uvoza i izvoza, to je ključno tržište za vrhunske njemačke kompanije među kojima su Volkswagen, BASF i BMW.

– Savezna vlada potvrđuje svoju odgovornost i odlučnost da koordinira sa partnerima na sprječavanju korištenja najsavremenijih tehnologija koje razvijamo za daljnje vojne sposobnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost – navodi se u strategiji.

– Priznajemo da odgovarajuće mjere koje su dizajnirane da se suprotstave rizicima povezanim s izlaznim ulaganjima mogu biti važne kao dopuna postojećim instrumentima za ciljanu kontrolu izvoza i domaćih investicija – dodaje se u dokumentu, prenosi Reuters.