Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Vučić nakon sjednice UN-a: Ne mogu reći da smo pobijedili… nas bilo 107, njih 84

vucic
FOTO: RTS

Vučić je rekao i kako će razgovarati sa Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je “završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti”. Podsjećamo, Rezolucija o Srebrenici je usvojeno sa 84 glasa za i 19 glasova protiv.

„Ja sam večeras ovde završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve, oni su uradili sve da nas ponize, a mi se vinuli u visine. Ja ne mogu da kažem da smo mi pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Njujorku.

Vučić je tvrdio kako su navodne procjene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će uzdržanih biti oko 45. Potom je sve uzdržane zemlje, pa čak i one koje danas nisu nikako glasale, zaračunao na stranu Srbije?!

“A nas bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili urdržani i oni koji nisu glasali). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu željeli da se saglase sa njihovim prijedlogom, a da ne pričamo i kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali“, ustvrdio je predsjednik Srbije.

Ogromno hvala mađarskoj braći

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane tokom glasanja. Iako ih je prethodno nabrojao na stranu Srbije, Vučić se nije zahvalio i zemljama koje uopšte nisu glasale.

„Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Kipru koji su bili uzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji“, rekao je Vučić.

„Imate bar tri zemlje koje su bile natjerane da budu kosponzori, a na kraju su bili uzdržani”, kazao je Vučić ne navodeći imena zemalja o kojima se radi. “Nevjerovatno kakvi su pritisci bili i šta su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno“, ustvrdio je on.

Vučić je rekao i kako će razgovarati sa Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu.

„Imamo jednu zemlju i moramo zajedno da se borimo za budućnost“, izjavio je on.