Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratifikovan sporazum

Kosovo daje u zakup Danskoj zatvor u Gnjilanu na jugu zemlje

Artane Rizvanoli
FOTO: kultplus.com
Artane Rizvanoli

Ministar ekonomije Artane Rizvanoli, koji je nacrt zakona predstavio poslanicima, rekao je da sporazum jača odnose između Kosova i Danske

Skupština Kosova ratifikovala je u četvrtak sporazum o davanju u zakup Danskoj zatvora u gradu na jugu zemlje Gnjilanu, u kojem se očekuje da će kaznu služiti oko 300 danskih zatvorenika.

Skupština je na sjednici po ubrzanoj proceduri usvojila nacrt zakona o sporazumu sa Danskom sa 86 glasova za, sedam protiv i bez uzdržanih, prenosi kosovski servis Radija Slobodna Evropa.

Kosovo će Danskoj ustupiti oko 30 zatvorskih ćelija u Gnjilanu, oko 50 kilometara od glavnog grada Prištine, u skladu sa desetogodišnjim sporazumom između dvije vlade, koji je potpisan u aprilu i maju 2022. godine.

Prema planu, Kosovo će od ovog sporazuma dobiti oko 200 miliona eura, koje će potrošiti na Kazneno-popravnu službu u zemlji i na obnovljivu energiju.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, koja je nacrt zakona predstavila poslanicima, rekla je da sporazum jača odnose između Kosova i Danske.

“Cilj je dalje jačanje postojećih odnosa između Kosova i Danske, uzimajući u obzir pozitivne pomake u sistemu popravne službe u Republici Kosovo, kao i koristi koje će Republika Kosovo imati od ovog sporazuma”, rekla je Rizvanoli.