Da bi zaustavili iseljavanje u jednom danu izdaju sve saglasnosti za gradnju

25474

Iseljavanje stanovništva jedan je od generacijskih problema sa kojima se susreće BiH. I dok viši nivoi vlasti još uvijek sistemski ne rješavaju ovaj problem, lokalne vlasti čine sve što je u njihovoj moći da zadrže ljude na svojim prostorima. Jedan od primjera je i općina Lukavac.

Kako su za Fokus.ba istakli iz ove općine, trenutno se radi na stvaranju pogodnog ambijenta kako bi se privukli investitori i otvorila nova radna mjesta.

“Općina Lukavac se susreće sa problemom nezaposlenosti i iseljavanja mladih obrazovanih ljudi koji odlaze da žive i rade u drugim zemljama. Općinska administracija je u više navrata izdavala u jednom danu urbanističke i građevinske saglasnosti za nove industrijske objekte. U toku ove godine izdato je više od 30 dokumenata za izgradnju poslovnih objekata, među kojima su i investitori koji će već naredne godine osigurati zapošljavanje za nekoliko stotina novih radnika”, naveli su iz ove općine.

Osim iseljavanja stanivništva, ova općina se susreće i sa drugim problemima. Aktuelnu budžetsku godinu počeli su sa kašnjenjem od tri mjeseca zbog izostanka podrške Općinskog vijeća predloženom budžetu.

“Praktično svi projekti se realiziraju tokom proteklih šest mjeseci. Najvažniji sistemski projekat na kome radi općinska administracija je konačno rješavanje problema vodosnadbijevanja gradske zone i okolnih naselja. Lukavac više od 20 godina nema pitku vodu. Građanima se isporučuje tehnička voda, a fakturiše pitka voda. Gubici u vodovodnom sistemu su oko 45 posto što je nedopustivo i što ugrožava zdravstvenu ispravnost vode. Projektovanje, osiguranje finansijske konstrukcije i konačno osiguranje potrebnih količina vode zahtijevat će nekoliko godina, a kao prethodni problem koji je neophodno rješavati je smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži. Krenule su opsežne aktivnosti na redukciji gubitaka”, naveli su iz općine Lukavac.

Stanje okoliša u Lukavcu, a posebno dijelu koji je pod uticajem industrije, je veoma loše i zabrinjavajuće već godinama.

“Stanje je posebno teško tokom zimskih mjeseci. Općina, kao lokalna zajednica, ima veoma ograničene nadležnosti kada su u pitanju ključni izvori zagađenja, ali činjenica da Općina nije nadležna svakako ne znači da nije i odgovorna. Širenje sistema daljinskog grijanja, poboljšanje energetske efikasnosti objekata i pritisak na ključne zagađivače dio su mjera na kojima općinska administracija radi”, naglasili su iz ove općine.

Kada je riječ o drugim aktivnostima trenutno se realiziraju projekti prikupljanja i odvodnje komunalnih otpadnih i oborinskih voda, zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja, kao i sanacije vodovoda u naseljima Puračić, Poljice i Turija.

Realizovan je i niz humanitarnih programa, a kroz Projekat podrške za 39 povratničkih porodica koji je realiziran sa sa UNHCR-om i austrijskim Hilfswerkom, obezbjeđeno je preko 180.000 KM.