Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Revizija presude bi izazvala velike posljedice po naše odnose

dacic i crnadak2

Revizija presude u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije izazvala bi velike posljedice po odnose između dviju zemalja, izjavio je potpredsjednik vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na konferenciji za novinare istakao da revizija presude ne bi bila u interesu dobrih odnosa BiH i Srbije.

“To bi izazvalo velike posljedice po naše odnose. Tužba je već bila, donijeta je presuda, nema nikakvih novih detalja koji su u međuvremenu bili. Ako ćemo tako raditi, onda ćemo se mi svaki dan baviti onim šta je neko rekao. Onda ću da smišljam kako ću da tužim Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu, jer su od 1914. napali Srbiju. Jesu li ikada platili ratnu odštetu za to? Je li ikada Nezavisna hrvatska država platila ratnu odštetu za ono što je učinila Srbiji? Je li BiH bila pod Austro-Ugarskom i Nezavisnom državom hrvatske? Je li znate da smo 1918. godine mi platili odštetu saveznicima za oslobađanje Hrvatske, Slovenije? Svaka zemlja koja je oslobođena, morala je da plati saveznicima. Kad kažem saveznici, mislim na Veliku Britaniju, Francusku. Mi smo platili za njih. Je li to ikad neko spominjao u bivšoj Jagoslaviji? Ne žalimo se na Tita, za to su krivi Karađorđevići, prije svega, i jugoslovenski utopisti srpskog naroda koji su stvorili Jugoslaviju na pogrešnim osnovama, ne omeđujući šta je Srbija. Ja sam za euroslaviju, ali sa čistim računom”, izjavio je Dačić.

Region treba osnažiti, a ne destabilizovati

Govoreći o političkim tenzijama u regionu, posebno na relaciji Srbija-Hrvatska, Dačić je izjavio da Beograd predlaže da se pronađe zajednički interes jer se, kako je kazao, od regiona ne očekuje da bude jedinstven, već da bude posvađan.

“Od našeg regiona se očekuje da je bure baruta i da stalno neko od njih treba da ima upravu. I ja to stalno govorim svojim kolegama, dajte da nešto sami uradimo, bez njih, evo, mi smo spremni. Hajde da osnažimo naš region, ima nas više od 20 miliona. Dokle će neko nama da upravlja sa strane? To je poziv za sve. Uostalom, premijer Vučić je to više puta rekao, treba da tražimo da stvaramo jedinstven ekonomski prostor ako ne možemo ništa drugo. Ja sam saglasan sa tim da se smanje tenzije”, rekao je Dačić.

Potpredsjednik vlade Srbije, koji je i lider SPS-a, pozvao je premijera Srbije Aleksandra Vučića da donese racionalnu odluku o predsjedničkom kandidatu vladajuće koalicije koja će donijeti, kako je kazao, pobjedu u prvom krugu izbora. On je rekao da postoje svi uslovi za pobjedu u prvom krugu, ako predsjednički kandidat bude Aleksandar Vučić.

“Čekam nastavak razgovora s Aleksandrom Vučićem. Svoj stav sam iznio i ostajem pri svom stavu, zato što želim da pobijedimo na izborima. Prema tome, jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbjeđuje sigurnu pobjedu. Politički je to teško reći, ali postoje svi osnovi da se pobijedi u prvom krugu”, rekao je Dačić.

Naveo je i da aktuelni predsjednik Tomislav Nikolić može da se kandiduje i bez podrške SNS-a, ali da će SPS podržati Vučića kao kandidata.

Formiranje vojske Kosova bilo bi faktor nestabilnosti

“Na njima je da se dogovore. Mi, kao stranka koja čini koaliciju, imamo jasan stav, ako je kandidat Vučić, mi ga podržavamo, i mislim da imamo velike šanse da pobijedimo u prvom krugu. Ako je kandidat neko drugi, ja sam kandidat za predsjednika Srbije u ime naše koalicije, ali ćemo da vidimo ko će koga podržati u drugom krugu”, rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na inicijativu o formiranju vojske Kosova, ističući kako bi njeno formiranje bilo suprotno rezoluciji 1244 što bi, ocijenio je, doprinijelo daljoj nestabilnosti.

“Po rezoluciji 1244, koja je jedini međunarodni akt koji važi, jedine oružane snage na Kosovu mogu biti KFOR, nikakve druge. Znači, ne samo da su Srbi protiv toga, nego i međunarodna zajednica. Postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo, i koje podržavaju takve zahtjeve Kosova, ali mi smo jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU, da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova, tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gdje većinsko stanovništvo čine Srbi. Srbi sigurno neće glasati za formiranje vojske Kosova. To bi bio faktor dalje nestabilnosti, jer znate, policija i vojska trebaju da odražavaju strukturu stanovništva”, poručio je Dačić.