Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodijeljene nagrade pobjednicima konkursa Balkan Photo Award 2015

Balkan Photo Award 2015: Ukupni pobjednik Marko Risović sa serijom fotografija “(UN)Welcome”

U Vijećnici u Sarajevu večeras su proglašeni pobjednici konkursa Balkan Photo Award za 2015., a koji se održava u sklopu Balkan Photo Festivala.

Žiri koji čini 12 članova, Paul Lowe (predsjednik žirija), Amel Emrić, Stoyan Nenov, Ivana Tomanović, Jože Suhadolnik, Jetmir Idrizi, Duško Miljanić, Yannis Kontos, Osman Orsal, Iva Prosoli, Petrut Calinescu i Žarko Ivanov, odabrao je pobjednike u sedam kategorija.

Ukupni pobjednik konkursa i pobjednik u kategoriji reportaža je Marko Risović sa fotografijom “(UN)Welcome”, a nagrađen je s fotoaparatom Canon EOS 5DS R, poklonom generalnog sponzora Canon Bosna i Hercegovina.

Sony Award za poseban uspjeh na konkursu i plasman u čak tri kategorije (dvije pojedinačne i reportažu) dobio je Gjorgji Lichovski , a nagrađen je fotoaparatom Sony RX100 IV, poklonom sponzora Sony Bosna i Hercegovina.

U kategoriji Vijesti i događaji, nagradi koja nosi ime po pokojnom kolegi Danilu Krstanoviću, nagrađen je Fadil Šarki sa fotografijom “Izbjeglice u slavonskim poljima”. Nagrada je fotoaparat Canon EOS M10 sa 15-45mm objektivom, poklon sponzora AVTERABH.

U kategoriji Priroda i okoliš nagradu je osvojio Damir Senčar, s fotografijom “Poplave u Gunji”, a sponzor Imtec poklanja fotoaparat Canon EOS M10 sa 15-45mm objektivom.

U kategoriji Kreativna fotografija žiri se odlučio za rad Jure Vukadina pod nazivom Dream Academia, a sponzor R&S ga je nagradio sa fotoaparatom Canon EOS M10 (15-45mm).

Najbolji Portret po mišljenju žirija snimio je Matic Zorman, a fotografija nosi naziv “Give me liberty or give me death”. Tehnomag kao sponzor ga je nagradio sa fotoaparatom Canon EOS M10 (15-45mm).

U kategoriji Svakodnevni život pobjedu je odnio Ištvan Kerekeš s fotografijom “Life in Balkans” za koju ga je sponzor KimTec nagradio sa fotoaparatom Canon EOS M10 (15-45mm).

Svečanosti dodjele nagrada za Balkan Photo Award za 2015. godinu i izložbi u Vijećnici prisustvovao je veliki broj građana i kulturnih ličnosti iz BiH i drugih zemalja Balkana.