Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Hrvati u BiH bit će motor integracije BiH u EU

kovac zvizdic

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač izjavio je u petak u Mostaru kako će Hrvatska aktivno poduprijeti kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

– Važno je da postoji volja državnih vlasti u Bosni i Hercegovini da se podnese kandidatura i smatram jako važnim da će upravo pod predsjedanjem Predsjedništva BiH Dragana Čovića ova kandidatura biti podnesena jer će to biti najbolja garancija da će Hrvati biti motor integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju – kazao je hrvatski ministar uoči predavanja koja će održati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu europskih integracija.

Ministar Kovač u jednodnevnom je posjetu našoj zemlji, a u Mostaru je prvi susret imao s mostarsko duvanjskim biskupom Ratkom Perićem s kojim se, kako je kazao, složio da su jednakopravnost Hrvata u BiH i integracija BiH u Europsku uniju dvije strane iste medalje.

Na Građevinskom fakultetu ministra Kovača dočekali su i kratko s njim razgovarali premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Čosić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnici mostarskog Sveučilišta.

Nakon predavanja, kako je planirano, Kovač bi se trebao susreti s gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Ikom Skokom te posjeti Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Svoj prvi službeni posjet BiH hrvatski ministar završit će posjetom Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu.

Prije dolaska u Mostar, ministar Kovač zapalio je svijeću na mjestu nesreće nedavno četvero stradalih hrvatskih studenata.

Hrvatski šef diplomacije danas je posjetio i Sarajevo te se susreo s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH s kojima je usuglašeno kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes i prioritet.

Tijekom boravka u Sarajevu ministra Kovača primio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a Kovač se sastao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Ovo je prvi službeni posjet ministra Kovača inozemstvu od formiranja hrvatske vlade.