Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Čović u New Yorku na 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a

dragan covic njujork1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je tokom boravka u New Yorku prisustvovao Forumu privatnog sektora Ujedinjenih nacija, na kojem se razgovaralo o implementaciji ciljeva održivog razvoja. Ovom forumu prisustvovali su brojni predsjednici država i premijeri iz cijeloga svijeta.

Najviše pažnje posvećeno je realizaciji glavnih ciljeva održivog razvoja, poput promovisanja ekonomije i stvaranja uslova za održivi razvoj poljoprivrede. Bilo je riječi i o zdravstvenom osiguranju, kvalitetnoj edukaciji, jednakopravnosti spolova, te o energiji i klimatskim promjenama.

dragan covic njujork3

Predsjedavajući Čović sastao se sa premijerom Holandije Markom Rutteom. Tokom susreta istaknuto je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou. Naglašena je spremnost za unapređenje odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je informisao premijera o aktivnostima BiH na putu ka Evropskoj uniji. Izrazio je zadovoljstvo što Holandija od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Premijer Holandije je iskazao spremnost svoje zemlje za pomoć i podršku BiH na njenom evropskom putu.

dragan covic njujork

Čović je posjetio Katoličku misiju u New Yorku, gdje se susreo sa fra Nikolom Pašalićem koji ga je informisao o aktivnostima ove župe, jedne od 15 koliko ih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova župa postoji već 112 godina i broji više od 5.000 vjernika, od kojih su većina četvrta generacija potomaka. Čović je obišao i crkvu Svetog Ćirila i Metodija.

dragan covic njujork2

Čović je prisustvovao i prijemu koji je organizovala kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel.