Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

​Trump: NATO više pomaže Evropljanima nego SAD-u

Canadian PM Trudeau, German Chancellor Merkel, U.S. President Trump and Italian PM Gentiloni pose for a family photo at the start of G7 Summit at Greek Theatre in Taormina

NATO više pomaže Evropljanima nego Amerikancima, rekao je u petak američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama, izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel dok se u petak u Bruxellesu održavao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog sporazuma. Trump zahtijeva da saveznici NATO-a povećaju svoja finansijska učešća.

– Druge zemlje bi trebale više plaćati. Ne govorim o Njemačkoj. Druge zemlje bi trebale više plaćati. Mi štitimo Evropu, a plaćamo više od svih drugih, rekao je.

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo je u Bruxellesu poslao jednaku poruku. On je pritisnuo saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za obranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi mogao posjetiti Jeruzalem prilikom otvaranja američke ambasade koju je odlučio premjestiti iz Tel-Aviva.

– Godinama su predsjednici obećavali ambasadu u Jeruzalemu. Obećavali su tokom kampanja i nisu nikada imali hrabrosti to provesti. Ja sam to učinio. Mogao bih tamo otići, rekao je na zajedničkoj konfernciji za novinare s njemačkom kancelarkom.

Uprkos pokazanoj toplini i prijateljstvu tijekom susreta u Bijeloj kući Trump i Merkel nisu mogli nadići razlike u odnosu prema trgovini. Trump bi uskoro trebao nametnuti carine na čelik koje će pogoditi evropski izvoz, a Merkel je rekla da je odluka sada u Trumpovim rukama hoće li dodijeliti izuzeće zemljama Evropske unije.

Merkel je rekla kako bi si mogla predočiti da EU i Sjedinjene Države dogovore bilateralni sporazum o trgovini kazavši da Svjetska trgovinska organizacija nije u stanju isporučiti multilateralne sporazume.