Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

18-godišnjak optužen zbog poticanja na ubistva nebijelaca, Jevreja i muslimana (VIDEO)

Jakovac je uhapšen u srijedu ujutro u svom domu nakon što je policija pokrenula istragu o njegovoj prepisci putem interneta

Australijanac Tyler Jakovac (18) optužen je za krivična djela povezana s terorizmom nakon što su sudski dokumenti pokazali da je pozivao na ubistvo “nebijelaca, Jevreja i muslimana”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli lokalni mediji u četvrtak, australijska federalna policija objavila je da je muškarac iz grada Alburyja s juga Novog Južnog Walesa “tokom 2020. godine redovno koristio forume društvenih medija i aplikacije za komunikaciju kako bi ohrabrio druge ljude da čine nasilna djela u znak podrške ekstremno desničarskoj ideologiji”.

Jakovac je uhapšen u srijedu ujutro u svom domu nakon što je policija pokrenula istragu o njegovoj prepisci putem interneta.

Kako navodi ABC News, priveden je nekoliko sati nakon što je navodno objavio komentare na mreži, sugerirajući da je “spreman da bude uključen u slučaj s mnogo žrtava”.

Istražitelji zabrinuti zbog sadržaja prepiski

“Istražitelji su se zabrinuli zbog sadržaja nekih prepiski tog muškarca, koji je navodno ukazivao na spremnost da počini nasilno i krivično djelo”, navodi se u saopćenju australijske policije.

“Jedini cilj naših aktivnosti bio je pružiti sigurnost zajednice sprečavanjem daljeg planiranja, priprema ili djelovanja ovog čovjeka koji bi mogli rezultirati napadom u Australiji”, rekao je Scott Lee, pomoćnik šefa australijske federalne policije za borbu protiv terorizma.

Jakovac je optužen po dvije tačke – za podsticanje nasilja nad članovima ili grupama i zagovaranje terorizma – i ako mu se dokaže da je kriv, može biti zatvoren do 12 godina za svako krivično djelo. Slučaj će se voditi na lokalnom sudu u Alburyju, a prvo ročište bi se trebalo održati 26. februara.

Australijska policija također tvrdi da je Jakovac “dijelio uputstva za pravljenje bombi i izrazio podršku ekstremističkoj ideologiji putem šifriranih poruka”.

Parlament započeo istragu o porastu ekstremizma

Ovaj slučaj se pojavio u momentima kada je australijski parlament započeo istragu o porastu ekstremizma i radikalizma ekstremne desnice u zemlji.

“Zajednički odbor za obavještajne i sigurnosne poslove započeo je istragu o ekstremističkim pokretima i radikalizmu u Australiji, u skladu sa zadatkom ministra za unutrašnje poslove”, saopćeno je na stranici Parlamenta.

Istraga je pokrenuta na zahtjev opozicione Laburističke partije.

“Desničarski ekstremizam je naša realnost. Prijetnja raste. Zbog toga su laburisti tražili da se istraže prijetnje desničarskog ekstremizma”, rekla je na Twitteru senatorica Kristina Keneally.

Istraga o ekstremističkim pokretima i radikalizmu u Australiji bi trebala biti završena do aprila 2021. godine.