Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"tv vijesti"

Abazović: Spreman sam podnijeti ostavku ako se deblokira pravosuđe

dritan abazovic – vijesti

Partija Alekse Bečića smatra da bi po Crnu Goru najbolje bilo da Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku na funkciju predsjednika 43. crnogorske Vlade

Premijer Dritan Abazović kazao je da su za njega prihvatljive sve opcije koje podrazumijevaju deblokadu pravosuđa, pa ta opcija bila i njegova ostavka.

On je gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da načelno podržava odluku Predjedništva Demokrata koje je pozvalo Skupštinu Crne Gore da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata prije nego se izaberu četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog suda, jer ubrzanje evropskog puta i sprečavanje institucionalnog sloma moraju biti prioriteti svih prioriteta.

Partija Alekse Bečića smatra da bi po Crnu Goru najbolje bilo da Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku na funkciju predsjednika 43. crnogorske Vlade, te da se krene sa resetovanjem odnosa. Abazović ističe da nema problema sa tim.

“Načelno ga podržavam, jer svi moramo da imamo odgovoran pristup, jer svi moramo da imamo konsezus, pa da nakon toga kažemo dobro-sada idemo na izbore, novu vladu, rekonstrukciju. Ako neko ima još neki model, ok”, kazao je Abazović.

Na pitanje novinara je li spreman da podnese ostavku nakon toga, Abazović kaže da jeste.

“Kada smo pravili 43. Vladu mi smo je pravili da bi deblokirali evropski put. Sve opcije koje podrazumijevaju da prvo sredimo situaciju u pravosuđu za mene i za moju partiju su prihvatljive”, poručio je Abazović.

On je saopštio i da nije doživio saopštenje Demokrata kao nešto što je ultimatum.

Ističe da želi da se rješavaju problemi.

“Nijesam došao da budem fikus u Vladi nego da donosim odluke”, dodao je Abazović.

Kazao je da će Vlada redovno isplaćivati plate, penzije…

“Vlada će izvršavati sve obaveze prema građanima, neće biti na cjedilu, ništa neće faliti”, uvjerava Abazović.

Ne možemo da odustanemo od euroatlantske perspektive Crne Gore

Na pitanje o resetovanju stare većine, Abazović poručuje da Crna Gora ne može da odustane od euroatlantske perspektive Crne Gore.

“Tu nema nikakve dileme. Ko god može da se uklopli u koncept, više nego dobrodošao je. Mi i sad imamo specifičnu situaciju. Nemamo klasičnu političku Vladu”, naveo je Abazović.

Ništa od nacionalnih interesa Crne Gore nije ugroženo

Na pitanje misli li da je vrijeme da dirigentsku palicu prepusti nekom drugom, Abazović je rekao da ono što je Vlada predlagala radi.

“Crna Gora je umnogo drugačija od 30. avgusta 2020. godine. Nije drugačija u smislu da je izgubila svoj subjektivitet. Svi procesi koji su se desili nisu se desili na štetu Crne Gore. To je bila naša obaveza. Ponekad se osjećamo prilično usamljeno u odbrani građanske Crne Gore. To se manifestuje vrlo često, kroz različite političke izjave, ali najvažnije je da proces traje, pokrenut je i niko ga ne može zaustaviti. Da li mi makadam od puta možemo da pređemo brzo za godinu ili dvije, ili nam treba malo više vremena, možemo da idemo mnogo brže, ali ne može jedan da vuče za sve, treba još neko da pomogne u tome. Ništa od nacionalnih interesa Crne Gore nije ugroženo”, uvjerava Abazović.

Učinci tridesetogodišnjeg režima su, tvrdi, danas u SDT-u.

“To je moj odgovor da su učinci nula. I tek će javnost da bude obaviještena o učinicima te politike”, poručio je premijer.

Đukanović pročitao preambulu Temeljnog ugovora

Abazović je kazao i da je predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović pročitao preambulu Temeljnog ugovora, te da je bio obaviješten da će se na sjednici Vlade glasati o tome.

“Đukanović, Konjević i Joković su tekst ugovora dobili mjesec dana prije nego što je on objelodanjen. Bez preambule. Oni su rekli da su ok sa Temeljnim ugovorom, ako je on u skladu sa ustavom i zakonom. S obzirom da je normativni dio u skladu sa ustavom i zakonom, tražili su nešto na šta će da se konektuju-preambulu”, kazao je Abazović.

Prije nego što je Đukanović otišao u Madrid sa samit NATO, Abazović kaže da se sastao sa njim, kada je Đukanović vidio i puni tekst Temeljnog ugovora.

“Preambula nema više od 4-5 rečenica. Da li se on složio, ili ne, iskazao neke rezreve, ja ih u tom trenutku nisam osjetio. Đukanović je rekao da nije bio upoznat sa tim da će se glasati na Vladu. Dva sata prije Vlade mi smo imali sastanak u Skupštini, sve partije, ja i on smo ostali nakon sastanka, zadržali se i ja sam ga obavijestio da će se glasati o Temeljnom ugovoru”, ističe Abazović.

Tvrdi da preambulu nije pisao niko iz Srbije, te da ne postoji akt o kojem ne može ponovo da se glasa, ili da se mijenja i ponovo se izjasne.

“Ima prostora za dogovor”, dodao je.

Na pitanje da li je sebi iskopao “političku raku” stavljanjem na dnevni red Temeljnog ugovora sa SPC, odnosno pitanje koje dijeli Crnu Goru, Abazović ističe da u tački pet sporazuma o formiranju manjinske Vlade stoji rješavanje pitanja sa vjerskim zajednicama.

Dug jedino vraćam građanima Crne Gore

Na pitanje da li ugovorom vraća dug srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Abazović ovako odgovara.

“O dugovima pričaju samo oni koji ih imaju. Ja imam samo jedan dug. Taj dug je prema građanima Crne Gore. To je jedini dug koji pokušavam da vratim u ovim mahnitim vremenima. Sedam je razlika u odnosu na tekst koji je imala Vlada Zdravka Krivokapića. Sve su u korist države. I to znaju sve kolege i zato im je žao, jer moraju nešto da napadaju”, naveo je Abazović.

Želja pojedinih struktura je, dodaje Abazović, da u Crnoj Gori zavlada ekstremistička politika.

“Ja to ne dozvoljavam”, poručio je premijer.

Osuđujem incidente, stajem u zaštitu policije

Osudio je incidente u Nikšiću.

“Osuđujem ekstremizam sa bilo koje strane. Stajem u zaštitu policije, treba kroz unutrašnju kontrolu utvrditi da li je napravljen propust. Svaki detalj se mora istražiti. Unutar struktura policije postoje ljudi koji su sumnjivi, u smilsu onoga da li im je cilj da završe svoje poslove ili pomognu određenim strukturama. Na poliicju niko neće bacati flaše, cigle, da da ne ostane bez reakcije džave. Napadi na policiju su potpuno neprihvatljivi. Niko se ne može sakriti ni iza srpske, ni crnogorske, ni bilo koje zastave”, poručio je Abazović.

Izjava Đukanovića o tužiocima pritisak na pravosuđe

Premijer je kazao i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović posljednjim izjavama vrši pritisak na pravosuđe.

“Ne pada mi na pamet da Đukanovića učim kako će da se izražava. Ja mislim da to jeste pritisak. Nije se sjetio toga u mnogim drugim slučajevima koji su oštetili državu. Pomenuću Šarića, Kalića… Nije se sjetio da tada prijeti tužiocima. Krajnje je neprimjereno da bilo ko utiče na njihovo funkcionalno djelovanje. Oni mogu da donose odluke samostalno. Iz te izjave mislim da se može zaključiti mnogo toga”, naveo je Abazović.

Pravda je, dodaje Abazović krenula.

“Vi imate Medenicu u zatvoru, Jovanića, Vukotića. To izaziva paniku. Neke politike se tome ne mogu suprostaviti jer je to besmisleno. Onda se susprostavljaju Temeljnom ugovoru i tome. Ovdje nije riječ o vjeri, povredi vjerskih osjećanja, već o biznisu. S obzirom da određeni politički subjekti ne mogu da valorizuju borbu za pravdu, oni žele da se vrate na nacionalni teren, žele da to bude mainstrim politika, i u oktobru, i u proljeće na vanrednim izborima. Ja im u tome odmažem i u tome jeste hajka. Sječem gordijev čvor”, istakao je Abazović.

O prijedlogu da Nikola Martinović bude VDT

Da Nikola Martinović bude vrhovni državni tužilac je apsolutno neprihvatljivo, poručio je Abazović.

“To ime je što se tiče URA apsolutno neprihvatljivo. Taj gospodin je bio dio ove komisije, krajne neprofesionalno ponašanje”, istakao je Abazović.