Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas: Tražit ćemo da UN poništi Trumpovu odluku

abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je rekao da će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti da poništi odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja agencija Wafa.

U saopćenju za javnost, koje Abbas potpisuje zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Yousef Al-Othaimeen poručeno je da prema pravilima UN-, Palestinci mogu tražiti glasanje o ovom pitanju, a o kojem SAD ne mogu glasati.

– Ići ćemo pred Vijeće sigurnosti i tražiti da se poništi Trumpovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela – rekao je Abbas.

On je istaknuo da je jučerašnjim samit koji je održan u Turskoj tim povodom jedan od najvažnijih do sada, jer se bavio iznimno važnim pitanjem i namjerom SAD da premjeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

– Ova odluka krši rezolucije UN, posebno Vijeća sigurnosti, a koje su i Sjedinjene Države odobrile, a u kojima se zabranjuje prebacivanje ambasada u Jerusalem. Ipak, SAD su odlučile tako, što je izazvalo žestoke reakcije i demonstracije širom svijeta. Mi ćemo, također, od Generalne skupštine UN-a zatražiti punopravno članstvo Palestine – rekao je Abbas.

Prema njegovim riječima, SAD više nisu iskreni zagovornik mira i njihovo učešće u mirovnim razgovorima „neće prihvatiti ni Arapi ni muslimani“.

– Ne možemo prihvatiti medijatora koji ne zadovoljava najjednostavnije uvjete kako bi bio iskren i nepristrasan – dodao je.

Abbas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju.

– Moramo zaštiti Jerusalem pomažući njegovim stanovnicima u vrijeme kada ih se želi otjerati. Jerusalem nisu samo kamenje i građevine – rekao je.

On se zahvalio onima koji su pružili podršku Palestincima, uključujući papu Franju i sve kršćanske duhovne lidere.

– Muslimani i kršćani se zajedno mole u Jerusalemu kroz Kur'an i Bibliju kao izraz jedinstva naroda ove zemlje – poručio je Abbas, prenosi Wafa.