“Accuweather”: Pred Novu godinu u Evropi toplo, februar će biti najhladniji

evropa prognoza zima

Američka meteorološka agencija, Accuweather, objavila je dugoročnu vremensku prognozu za područje Evrope. Prema izvještaju, ova će zima biti sve, samo ne dosadna jer će vrijeme biti veoma nestabilno.

Kalendarska zima, koja počinje otprilike za nešto više od dva mjeseca, počet će s prilično visokim temperaturama za to doba godine. No, vrijeme će biti i dosta nestabilno s čestim ciklonama i olujama.

Zima će donijeti i mnogo radosti ljubiteljima zimskih sportova jer bi trebalo biti i dosta oborina, posebno snijega. Prava studen očekuje se u februaru kad će naše prostore zahvatiti ledeni talas s veoma niskim temperaturama.

Razdoblje pred nama obilježit će i česte ciklone koje će se brzo premještati preko Španije, sjeverne Italije i prostora Alpa dalje na istok. One bi mogle rezultirati i velikim poplavama koje bi mogle prouzročiti velike nevolje na jugoistoku Francuske, sjeveru Italije i dijelovima Balkanskog poluotoka.

Iznadprosječne količine snijega očekuju se u najprije u alpskim područjima, no puno snijega moglo bi biti i u našim područjima. Spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije u južne krajeve i njegovo miješanje s ciklonama s Atlantskog oceana, donijet će nove, još obilnije snježne oborine.

Polarna zima na sjeveru Evrope

No, najhladniju, skoro polarnu zimu iskusit će sjeverniji dijelovi Evrope. Tako će istok Njemačke, zatim Francuska, Belgija, Danska i Poljska biti pod iznimnim uticajem polarnog zraka, dok će u Velikoj Britaniji i zapadnim krajevima Njemačke zima biti nešto blaža.

Accuweatherove prognoze su se i do sada pokazale uglavnom tačnima. Tako su, primjerice, tačno prognozirali lanjsko kišno ljeto, ali su zato pogriješili najavljujući blagu zimu na američkom kontinentu.