težak udarac za vladu

Afganistan pada u ruke talibana, zauzeli su i Kandahar, drugi najveći grad u zemlji

talibani

Grad je svojevremeno bio uporište talibana, a strateški je važan kao vodeće trgovačko središte

Talibani su zauzeli drugi najveći grad u Afganistanu, Kandahar, što je za vladu težak udarac, a za talibane velika pobjeda.

Grad je svojevremeno bio uporište talibana, a strateški je važan kao vodeće trgovačko središte.

“Nakon teških sukoba kasno sinoć, talibani su preuzeli kontrolu nad gradom Kandahar”, rekao je lokalni dužnosnik za novinsku agenciju Reuters.

Kandahar je najnoviji grad koji je pao, nakon Herata i Ghaznija u četvrtak.

U međuvremenu su Sjedinjene Države rekle da šalju gotovo 3.000 vojnika natrag u Afganistan kako bi pomogle u evakuaciji osoblja iz američke ambasade.

Amerika šalje vojnike na aerodrom u Kabulu kako bi pomogali u evakuaciji “značajnog” broja osoblja ambasade na posebnim letovima.

Velika Britanija je također navela da će kratkoročno rasporediti oko 600 vojnika kako bi pružila podršku britanskim državljanima koji napuštaju Afganistan. Broj osoblja koje radi u britanskoj ambasadi u Kabulu sveden je na osnovni tim.

Pobunjenici su se brzo kretali, zauzimajući nove teritorije nakon povlačenja američkih i drugih stranih trupa nakon 20 godina vojnih operacija. Nekoliko sati jedan po jedan u četvrtak su neki od najvažnijih afganistanskih gradova-Herat, Ghazni i Qala-I-Naw došli pod talibansku kontrolu.

Glasnogovornik talibana također je objavio da je “Kandahar potpuno osvojen”.