upozorenje who-a

Afrika bi mogla postati novi epicentar pandemije

korona afrika

Do sada je bilo gotovo 1.000 smrtnih slučajeva i više od 18.000 zaraženih širom Afrike, iako su te stope daleko niže od onih koje su zabilježene u dijelovima Evrope i SAD-a

Afrika bi mogla postati sljedeći epicentar izbijanja koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U prošloj sedmici je došlo do naglog porasta broja zaraženih.

Do sada je bilo gotovo 1.000 smrtnih slučajeva i više od 18.000 zaraženih širom Afrike, iako su te stope daleko niže od onih koje su zabilježene u dijelovima Evrope i SAD-a , prenosi BBC.

WHO navodi da se čini da se virus širi van afričkih prijestolnica. Takođe je istaknuto da na kontinentu nema dovoljno respiratora neophodnih u liječenju teško oboljelih.

Direktorica ove organizacije u Africi Matshidiso Moeti rekla je za BBC da je organizacija uvidjela da se virus počeo širiti iz glavnih gradova u “pozdainske predjele” u Južnoj Africi, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani.

Ona je rekla da su se fokusirali na prevenciju, a ne na liječenje bolesti jer afričke države nemaju kapacitet za liječenje mnogih pacijenata koji bi oboljeli od koronavirusa.

– Želimo smanjiti stopu ljudi kod kojih dođe do toga da trebaju biti prebačeni na intenzivnu njegu, jer znamo da u većini afričkih zemalja ova vrsta odjeljenja nije adekvatno opremljena. Moram naglasiti da je nedostatak respiratora jedan od najvećih izazova u ovoj zemlji – rekla je ona.

Za pacijente koji imaju jake simptome Covida-19, pristup respiratoru može biti pitanje života ili smrti.

Postoje i strahovi da bi se bolest mogla brzo proširiti u prenapučenim područjima u kojima je nemoguće praktikovati fizičko distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.