Agencija za nauku objavila sopštenje o diplomama iz BiH i Srbije

studneti1

Jedna od glavnih današnjih tema je informacija da bi u budućnosti diplome stečene u BiH i Srbiji u Hrvatskoj mogle biti nevažeće.

U popodnevnim satima o tome se očitovala Agencija za nauku i visoko obrazovanje.

“Agencija za nauku i visoko obrazovanje, odnosno njezin ENIC/NARIC ured, provodi postupak stručnog priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija (u svrhu pristupa tržištu rada u Republici Hrvatskoj).

Za razliku od toga, priznavanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih kvalifikacija te priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i razdoblja studija u svrhu nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj u nadležnosti su drugih tijela i institucija.

Priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Hrvatskoj se provodi prema smjernicama Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Evrope (tzv. Lisabonska konvencija) i Zakonu о priznavanju inozstranih obrazovnih kvalifikacija (čijim je stupanjem na snagu prestao vrijediti Zakon o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma na temelju kojeg se provodio postupak nostrifikacije).

Priznavanje IVK-a podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inostrane visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodjeljuju akademski stepeni, nazivi ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stepen postignutih znanja, vještina i kompetencija koji je stečen kvalifikacijom, bez usporedbe studijskih programa.

Kriteriji koji trebaju biti ispunjeni da bi se priznala IVK su sljedeći:

da je visokoškolska institucija koja je izdala kvalifikaciju akreditovana od strane nadležnog akreditacijskog tijela države u kojoj se nalazi

da je visokoškolska kvalifikacija izdana od strane akreditirane visokoškolske institucije

da je inostrani visokoškolski program akreditiran od strane nadležnog akreditacijskog tijela te države

u slučaju združenog programa / kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje sudjeluju u provođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditovane od strane nadležnih akreditacijskih tijela država u kojima se svaka od institucija koje sudjeluju u združenom programu nalazi.

Više kriterija vrednovanja

Prilikom vrednovanja IVK-a uzima se u obzir i:

minimalna razina i vrsta kvalifikacije neophodna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stječe kvalifikacija za koju se priznavanje traži

pristup daljnjem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi.

U slučaju kada nisu ispunjeni svi navedeni kriteriji za priznavanje IVK-a, AZVO nije u mogućnosti donijeti pozitivno rješenje o njezinu priznavanju u Republici Hrvatskoj, što je, između ostalog, i u skladu s međunarodnom praksom.

U slučaju kriterija akreditiranosti inozemne visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacijskog tijela, koja se potvrđuje međunarodnim vanjskim vrednovanjem.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije na listi Evropskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (European Quality Assurance Register for Higher Education – EQAR) i ima pridruženi status u Evropskoj udruzi za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA).

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske nije na listi EQAR, nije članica ENQA-e, niti ima pridruženi status.

Komisija za akreditaciju i ocjenu kvalitete iz Republike Srbije nalazi se na listi EQAR-a. U nedavno završenom međunarodnom vrednovanju ENQA-e utvrđeni su određeni nedostaci u implementaciji Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG) koje je potrebno otkloniti u utvrđenom roku. U suprotnom postoji mogućnost da Komisija ne obnovi svoje članstvo u ENQA-i, što posljedično dovodi u pitanje i status u EQAR-u.

Za detaljnije informacije o ocjeni međunarodnog vanjskog vrednovanja potrebno je obratiti se navedenim agencijama.

Međunarodno vanjsko vrednovanje prolaze sve evropske agencije za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i nauci kako bi dokazale usklađenost rada s ESG standardima te potvrdile vjerodostojnost rada, ali i kvalifikacija koje su izdale visoko školske ustanove akreditirana od strane tog akreditacijskog tijela.

Hrvatske visoko školske ustanoce, jednom u pet godina, proći zahtjevan postupak reakreditacije kojim dokazuju ispunjavanje potrebnih kriterija, koji provodi Agencija za nauku i visoko obrazovanje. I sam je AZVO, prošao međunarodno vanjsko vrednovanje (dva puta od svog osnutka), i ispunjavanjem potrebnih kriterija, ostvario članstvo ENQA-i i EQAR-u.

AZVO u obzir uzima sve navedene kriterije i najnovije službene informacije nadležnih međunarodnih institucija, posebno informacije vezane uz akreditiranost agencija za osiguravanje kvalitete, te će, temeljem tih informacija odlučivati o svakom pojedinom zaprimljenom zahtjevu za priznavanje IVK-a.

O novonastalim okolnostima obaviješteno je i nadležno Ministarstvo nauke i obrazovanja, s kojim će se raspraviti o daljnjem postupanju. Javnost i zainteresirane stranke molimo za razumijevanje, a sve informacije, bit će pravodobno objavljene na mrežnim stranicama AZVO-a”, stoji u saopštenju Agencije za nauku i visoko obrazovanje.