Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Agrokor”: Uhapšeno sedam osoba, Todoriću dat rok od sedam dana (FOTO)

canjuga hapsenje

Hrvatska policija je u ponedjeljak prijepodne počela s hapšenjima bivših čelnika Agrokora koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva “izvidi i pretrage” traju kod 15 osoba.

Ovo su imena svih 15 osumnjičenih za koje je izdan nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Discordia i Hrstić su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorske izvještaje za Agrokor u Todorićevo vrijeme, piše Jutarnji list.

Dosad su prema dostupnim podacima uhapšeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Mislav Galić i Damir Kuštrak. Svi oni bili su članovi Uprave ili Nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Ivica Todorić na svom blogu kaže kako institucije neće pronaći kaznena djela te za sve krivi pritisak politike i medijski linč. Kaže kako sprema odbranu i tužbe. Prema navodima iz policije, ne tretira se kao da je u bijegu, a daje mu se rok od sedam dana da se vrati u Hrvatsku.

Njegov sin Ante Todorić je u Londonu, ali odazvat će se pravosudnim tijelima ako dobije poziv, rekao je njegov advokat.

Na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik, dok je njegov stariji sin Ante bio dopredsjednik. Na tu je funkciju Ante Todorić došao početkom 2016., a njegovu dotadašnju poziciju člana uprave za maloprodaju preuzeo je Darko Knez, ali samo na šest mjeseci. Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Ivica, Ante i Ivan Todorić, Hrvoje Balent

Po pisanju medija, izvršni potpredsjednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac imao je najodgovorniju ulogu u poslovnih pisanju izvještaja. Crnjac je u Agrokoru od 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju, a 2008. preuzima dužnost izvršnog potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja i ulazi u Upravu koncerna.

Ljerka Puljić

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica Agrokora i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka. U Agrokor je došla iz Leda u prvoj polovici 90-ih godina, vremenom se profilirala u najmoćniju osobu koncerna. Od 2015. članica je Nadzornog odbora Agrokora. Deset godina za redom birana za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa prema listi 300 najmoćnijih žena tjednika Lider.

Piruška Canjuga

Damir Kuštrak bivši član Uprave Agrokora i član Nadzornog odbora Mercatora u koncern Ivice Todorića ušao je 1994. kada je imenovan starijim izvršnim potpredsjednikom za operacije i marketing u Agrokoru. Na tom je mjestu bio do 2000. kada odlazi u Vladu Ivice Račana, kao zamjenik ministra financija. Od 2004. predsjednik je Uprave Medike, a 2008. se vraća u Agrokor gdje preuzima funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Kuštrak je bio i predsjednik Hrvatske udruge poslodavca (HUP).