Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija oslobađanja Mosula: Iračke snage nadomak aerodroma (FOTO)

irak mosul (1)

Uz podršku zračnih snaga međunarodne koalicije, a u okviru operacije oslobađanja Mosula, iračke snage nastavile su jučer započete žestoke napade na uporišta terorista ISIS-a u zapadnom dijelu tog grada.

“U operaciji oslobađanja zapadnog dijela Mosula trenutno učestvuje 60.000 iračkih vojnika“, kazao je za AA irački general Muhsin al-Kureyshi i dodao da i zračne snage međunarodne koalicije, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku pružaju podršku iračkim snagama.

“Na terenu su i vojni eksperti međunarodne koalicije koji nam pomažu kao savjetnici, a njihova pomoć je ključna i izvođenju zračnih udara na uporište terorista“, kazao je Kureyshi.

Premijer Iraka Haidar al-Abadi saopćio je da je jučerašnjom ofanzivom intenzivirana operacija oslobađanja Mosula u kojem teroristi ISIS-a bilježe sve veće gubitke.

“Snage iračke vojske su napale položaje terorista sa sjevera, federalna policija sa sa sjevera i juga, a šiitske snage Hashdi Shaabi sa zapadnog fronta. Sve snage bilježe napredak nasuprot terorista čiji otpor slabi“, kazao je ranije za AA Yahya Resul, glasnogovornik Zajedničkih operacija iračkih snaga u Mosulu.

Uporedo s tim, i komandant operacije oslobađanja Mosula Abdulemir Yarullah je u pisanom saopćenju potvrdio da su iračka vojska, policija i druge oružane grupe krenule u koordinirane napade za ključni slom otpora terorista na zapadnoj mosulskoj obali Tigrisa.