izmjene pravila, pojačane kontrole

Ako vozite kroz Hrvatsku ovih dana budite na oprezu

hrvatska policija1

Hrvatska policija je najavila kako će u danima vikenda provesti preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača

Noćas se pomjera sat, no više to ne znači i da od tog trenutka vrijedi obveza paljenja svjetala na automobilima tokom dana u Hrvatskoj, kao što je to bio slučaj proteklih godina.

Od ove godine vozači u Hrvatskoj će s upaljenim svjetlima preko dana voziti od 1. novembra do 31. marta, a ne tokom zimskog računanja vremena kao prije, piše Index.hr.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj donio je nova pravila o tome kad tokom dana moraju biti upaljena dnevna svjetla. Dosad je to bilo s početkom računanja zimskog vremena, koje ove godine počinje u nedjelju, 27. oktobra.

Hrvatska policija je najavila kako će u danima vikenda provesti preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača.

Akcija će biti prvenstveno usmjerena na sankcioniranje najtežih prekršaja, a to su: prekršaji vožnje pod uticajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna upotreba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utiču na nastanak ili posljedice saobraćajnih nesreća.