Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pronašli smo lokaciju"

Premijer TK najavio formiranje migrantskog centra, nije otkrio gdje

migranti tuzla

On ističe da kantonalna Vlada nije dobila nijednu smjernicu sa nivoa BiH kada je riječ o rješavanju problema u vezi sa migrantima

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović najavio je da će do kraja novembra biti formiran prihvatni centar za migrante, godinu i po dana nakon dolaska prvih migranata na područje tuzlanske regije.

Tulumović je rekao da će u centru, osim hrane, migranti imati prostoriju za spavanje i obavljanje lične higijene.

On kaže da za sada ne želi da otkriva lokaciju ovog centra.

“Rješenje smo pokušali pronaći na Glavnoj autobuskoj stanici, ali nismo naišli na adekvatan odgovor. Zbog toga smo, uz saglasnost lokalne zajednice, pronašli drugu lokaciju, a riječ je o državnoj svojini na kojoj će biti privremeni migrantski centar”, rekao je Tulumović i dodao da se na ovakav način pokušava spriječiti humanitarna kriza.

On ističe da kantonalna Vlada nije dobila nijednu smjernicu sa nivoa BiH kada je riječ o rješavanju problema u vezi sa migrantima.

Osim formiranja prihvatnog centra, predviđeno je i izmještanje Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH koji se trenutno nalazi u centru Tuzle.

Iako Tuzla predstavlja tranzitni grad za migrante, usljed nemogućnosti prolaska do EU pojedine grupe migranata duži vremenski period borave u ovom gradu, odnosno na platou ispred Glavne autobuske stanice, bez pitke vode i sanitarnog čvora.

Poseban problem stvara činjenica da se među grupom migranata nedavno pojavila šuga.

Na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli svakog dana u prosjeku bude 200 migranata, a nekada i više.