Globus

parlament potvrdio

Albanija dobila novu vladu, u njoj je više od dvije trećine žena

18/09/2021
Edi Rama / FOTO: anadolija

Od ukupno 140 zastupnika, poslije višesatne debate, 77 ih je podržalo novu vladu i program premijera Rame, dok su 53 zastupnika bila protiv

Albanska skupština izglasala je u petak vladu u kojoj dominiraju žene. Premijer Edi Rama je imenovao vladu od 17 članova, a u njoj je čak 12 žena.

Od ukupno 140 zastupnika, poslije višesatne debate, 77 ih je podržalo novu vladu i program premijera Rame, dok su 53 zastupnika bila protiv.

Socijalistička partija osigurala je treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 25. aprila sa 74 mandata. Glavna opoziciona Demokratska stranka desnog centra dobila je 59 mandata.

Cilj nove vlade jeste da zemlju vrati ekonomskom rastu, fokusirajući se na turizam i poljoprivredu, infrastrukturu i energiju, pišu agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ramini glavni izazovi će biti borba sa pandemijom i njenim uticajem na privredu, uz borbu sa korupcijom, trgovinom droge, podsticanje rasta i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija sa 2,8 miliona stanovnika članica je NATO od 2009. godine i nada se da će početi pregovore o članstvu u EU ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.