Globus

Njemačka

Alexei Navalny otputovao u Rusiju

17/01/2021

Kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina na aerodromu u Berlinu čekali su novinari i pristalice

Ruski opozicioni lider Alexey Navalny odletio je iz Berlina u Rusiju, a avion treba stići u nedjelju navečer na moskovski aerodrom Vnukovo, gdje su pojačane bezbjednosne mjere.

Navalny je u srijedu najavio da će se vratiti, uprkos prijetnjama ruskih vlasti da će ga ponovno staviti iza rešetaka. Ispred terminala 5 aerodroma Berlin Brandenburg (BER) u Schoenefeldu, jugoistočno od Berlin pred let Navalnya okupili su novinari i pristalice, a on je dok se ukrcavao na avion rekao da je vrlo srećan.

Navalny se vraća u Moskvu nakon što je nekoliko mjeseci proveo u Njemačkoj oporavljajući se od trovanja.

Kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Navalny je 22. augusta hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu. Portparol njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalny otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile su da je Navalny otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Bolnica Charite je 7. septembra saopštila da se Navalny oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navalny je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.