Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ali kritikovao Trumpa: Ne postoji ništa islamsko u ubijanju ljudi

muhammad-ali-donald-trump

Bokserska legenda Muhammad Ali (73) oštro je kritikovao navode američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je nedavno pozvao je na zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države.

“Ja sam musliman i ne postoji ništa islamsko u ubijanju ljudi u Parizu, San Berdinandu ili bilo gdje drugo u svijetu. Pravi muslimani znaju da nemilosrdno nasilje takozvanih islamskih džihadista ide protiv samog načela naše vjere”, kazao je Ali u službenom saopćenju.

Istakao je kako se svi muslimani trebaju usprotiviti onima koji islam koriste za ostvarivanje sopstvenih ciljeva

“Oni su otuđenji od učenja islama. Pravi muslimani znaju ili bi trebali znati da je protivno našem vjerovanju da na islam prisiljavamo bilo koga”, kazao je Ali.

Kako piše britanski “The Guardian”, Ali se osvrnuo i na komentare Trumpa koji je izjavio spornu izjavu nakon nedavnog terorističkog čina u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi. Komentari o muslimani kritikovani su širom svijeta.

“Govoreći kao neko ko nikada nije bio optužen za političke korektnosti, vjerujem da naši politički lideri trebaju iskoristiti svoje pozicije kako bi doprinijeli što boljem razumijevanju islama i pojasniti kako zavedene ubice imaju pervezne ljudske poglede na ono što islam zapravo jeste”, rekao je Ali.

Rođen kao Cassius Marcellus Clay, Ali je u znak protesta zbog rasne diskriminacije u SAD-u prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali. Pored historijskih rezultata postignutih u bokserskom ringu, decenijama je nagrađivan zbog njegove borbe za ljudska prava i slobode, humanitarnu pomoć i promovisanje slobode vjeroispovijesti.

Nakon povlačenja iz svijeta boksa 1981. godine Ali se rijetko pojavljuje u javnosti s obzirom na to da se bori sa Parkinsonovom bolesti. Mnogi ga smatraju najvećim sportašem 20. stoljeća.