Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a

Amal Clooney predlaže da se u Haagu formira međunarodni sud za teroriste ISIL-a

amal3

Istakla je da su teroristi ISIL-a činili sistemsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, apelujući da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine

Amal Clooney, poznata advokatica i borac za ljudska prava, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima ISIL-a koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti nad Jezidima u Siriji i Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

”U borbi protiv ISIL-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Haagu ili u tom regionu kako bi se sudilo militantima?”, kazala je Clooney na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku na kojoj je govorilo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Istakla je da su teroristi ISIL-a činili sistemsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, apelujući da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine.

Naglasila je kako je potrebno formirati međunarodni sud na kojem bi se sudilo teroristima ISIL-a koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti, podsjetivši da su ranije formirani slični međunarodni krivični sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Zapitala se šta bi se danas desilo sa liderom ISIL-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Baghdadijem ako bi bio uhapšen?

”Cilj globalne koalicije je poraziti ISIL, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspjeh nije rješenje”, rekla je Clooney.

Na kraju je istakla da bi, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a i koalicija protiv ISIL-a ne poduzmu nešto kako bi se sudilo odgovornima, Europska unija mogla formirati specijalni sud u Haagu koji bi se bavio međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga opcija mogla biti formiranje “hibridnog suda”, odnosno mještovitog suda.